dejan-vunjak Dobra karma

9 let po Brendijevi smrti njegov sin še vedno ...

horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za petek, 7. avgusta

ales-primc_bobo Reporter.si

Zakaj "minister za otroke in družine v senci" ...

kombi, spanec, vročina Svet24.si

Kaj nas čaka? Primorci bodo morda ponoči težje ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Nataša Gavranić Njena.si

POP TV-jevi voditeljici raste nosečniški ...

Svet

Trump odstavil razvpitega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona

Deli na:
Trump odstavil razvpitega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona

Donald Trump in John Bolton (desno) - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek obvestil svojega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujejo več njegovih uslug in ga prosil za odstop. Bolton je Trumpu danes predal izjavo o svojem odstopu, je tvitnil ameriški predsednik.

"Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug. Resno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, kot tudi drugi v administraciji, in zato sem prosil Johna za njegov odstop, ki mi ga je predal danes zjutraj," je zapisal Trump na Twitterju.

Ob tem se je zahvalil Boltonu za njegovo delo. Trump je na Twitterju še napovedal, da bo prihodnji teden imenoval njegovega naslednika.

Bolton je položaj svetovalca za nacionalno varnost prevzel lani aprila. Nekaj minut za Trumpovim tvitom je sam tvitnil, da je odstop ponudil že v ponedeljek zvečer, Trump pa mu je dejal, da bosta o tem govorila danes.

Novica je udarila kot strela z jasnega, saj je uro pred tvitom Trumpa medijska pisarna Bele hiše sporočila, da bo Bolton sodeloval na četrtkovi novinarski konferenci skupaj z državnim sekretarjem Mikom Pompeom in finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom.

Po drugi strani pa ne gre za nobeno presenečenje. Televizija CNN je skupaj z drugimi mediji pretekli teden poročala o velikih napetostih v Trumpovi ekipi nacionalne varnosti med Boltonom na eni strani in drugimi predstavniki vlade na drugi. Trump je ta poročila označil za lažne novice in trdil, da je vse v najlepšem redu.

Boton je bil od samega začetka nenavadna izbira za Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost, saj imata povsem nasprotna stališča glede zunanje in varnostne politike ZDA, razen glede Irana, kjer sta oba jastreba.


Bolton sodi tudi med režiserje ameriške invazije na Irak leta 2003, ki jo je Trump ostro kritiziral že v času kampanje leta 2016.

Pred vstopom v Trumpovo vlado je bil Bolton vseeno predsednikov odločen zagovornik na televiziji Fox News, legenda pa pravi, da ga Trump ni prej angažiral zaradi brkov, ki mu gredo na živce.

Bolton je na televiziji ustrezno prilagodil svoja stališča, da so ustrezala Trumpovi politiki in je praktično zagovarjal vse Trumpove poteze, dokler si ga predsednik ni izbral kot tretjega svetovalca za nacionalno varnost.

Prvi, Michael Flynn je moral odstopiti zaradi laganja preiskovalcem o stikih z Rusi, drugega Herberta McMastera pa je Trump odpustil zaradi sporov glede politike do Irana, zaveznikov v Natu in drugih vprašanj.

Pravi razlogi za odpustitev Boltona bodo prišli na dan kmalu, vendar pa ni nobenega dvoma, da je imel Bolton hude težave s sprejemanjem Trumpovega naklonjenega odnosa do Rusije, Severne Koreje in politike do Sirije.

Glede Sirije naj bi Trumpa uspel prepričati, da ohrani ameriške vojake v državi, potem ko je napoved njihovega umika privedla do odstopa obrambnega ministra Jamesa Mattisa.

Na koncu naj bi se sprla tudi glede Afganistana, iz katerega želi Trump vojake čim prej umakniti, vendar bo sedaj to težje, ker so padla v vodo pogajanja s talibani.

Loading...