Revija Reporter
Svet

Trumpov bivši odvetnik Cohen o predsedniku: Rasist, prevarant in goljuf je!

Reporter, STA

27. feb. 2019 9:41 Osveženo: 9:45 / 27. 2. 2019

Deli na:

Michael Cohen je "izdal" Trumpa.

Profimedia

Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Michael Cohen bo danes v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma ameriškega kongresa javno opisoval sporne posle, obnašanja, izjave in postopke svojega nekdanjega šefa. Bela hiša sicer Cohena vztrajno označuje za lažnivca.

Cohena so za zaprtimi vrati že zaslišali v torek v senatnem odboru za obveščevalne zadeve, v četrtek pa ga bodo prav tako za zaprtimi vrati zaslišali tudi v odboru za obveščevalne zadeve predstavniškega doma.

Današnje zaslišanje v odboru za vladni nadzor predstavniškega doma, ki ga vodijo demokrati, pa bo tisto, ki najbolj skrbi Belo hišo, ker bo javno.

Bela hiša je okrepila ofenzivo na Cohena v dneh pred javnim zaslišanjem, da mu vnaprej uniči kredibilnost. Cohen je bil dolga leta s Trumpom in neposredno udeležen pri dejanjih, o katerih lahko govori iz prve roke.

Zaslišanje bi moralo biti že prej, vendar je bilo preloženo zaradi Cohenove operacije ramena ter predsednikovih javnih groženj Cohenu in njegovi družini. Trump je med drugim pozival h kazenskemu pregonu Cohenovega tasta.

Cohen je tožilcem doslej opisal posle okrog načrtovane gradnje Trumpove stolpnice v Moskvi, plačila dekletom za molk o spolnem razmerju s Trumpom in druge kršitve zakonov o političnih kampanjah. Zaradi tega dela za Trumpa mora sedaj v zapor.

Vseh podrobnosti ne bo mogel opisati, ker zvezni tožilci New Yorka v zvezi s Trumpom še vedno vodijo preiskave, svojega dela pa ni končal niti posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 Robert Mueller. O tem bo Cohen govoril le za zaprtimi vrati.

Del javnosti, ki ne mara Trumpa, po poročanju medijev na podlagi virov blizu Cohena najbolj nestrpno pričakuje izpovedi okrog Trumpovih "laži, rasizma in varanj" tako na položaju predsednika ZDA, kot tudi prej, ko je bil le poslovnež. V vnaprej pripravljeni izjavi, ki so jo dobili in objavili ameriški mediji, Cohen o predsedniku pravi, da je rasist, prevarant in goljuf ter da ga je sram, ker je sodeloval z njim.

Cohen bo zaradi priznanja krivde, da je na prejšnjem kongresnem zaslišanju lagal, in finančnega kriminala šel maja za tri leta v zapor.

Karkoli negativnega bo Cohen povedal proti Trumpu, ne bo veljalo nič, dokler to ne bo podkrepljeno z dokazi, ki jih bo nekdo odnesel na sodišče. Američani pa so glede na ankete tako ali tako že razdeljeni na tiste, ki verjamejo Trumpu, in tiste, ki mu ne. Javno zaslišanje v kongresnem odboru bo tako predvsem odmeven teater, ki so ga demokrati dali na urnik, da Trumpu zasenčijo vrh z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom v Vietnamu.