Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tesno je šlo, a Cipras je dobil zaupnico v parlamentu

Deli na:
Tesno je šlo, a Cipras je dobil zaupnico v parlamentu

Aleksis Cipras - Foto: Reuters

Grški premier Aleksis Cipras je včeraj dobil zaupnico v parlamentu. Njegovo vlado je podprlo 151 poslancev v 300-članskem parlamentu, med njimi tudi več neodvisnih. Cipras je glasovanje o zaupnici zahteval, ker je zaradi nasprotovanja dogovoru z Makedonijo o imenu te države iz vlade izstopila stranka Neodvisni Grki (Anel).

"Vlada danes zahteva glasovanje o zaupnici, ki je enako pomembna kot glasovanje za stabilnost in politično kredibilnost države na evropskem in svetovnem prizorišču," je pred glasovanjem dejal Cipras. "Zmagali bomo in šli naprej," je bil prepričan.

Kljub zmagi v parlamentu ni jasno, kakšna usoda čaka Ciprasovo vlado in ali ji bo uspelo dokončati štiriletni mandat, ki se je sicer zaključi septembra. Zdaj jo namreč čaka ratifikacija sporazuma s sosednjo Makedonijo o imenu.

44-letni levičarski premier je včeraj vztrajal, da ima njegova vlada še deset mesecev in da mora opraviti še pomembne naloge. Med njimi so revizija ustave, zvišanje minimalne plače in sklenitev dogovora o lastnini z grško pravoslavno cerkvijo, ki so ga nedavno blokirali škofi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Koalicijska desna nacionalistična stranka Neodvisni Grki (Anel) je iz vlade izstopila, potem ko je makedonski parlament uresničil dogovor med Atenami in Skopjem o spremembi imena države.

V skladu s prespanskim dogovorom, ki bo po desetletjih grške blokade zaradi imena Makedoniji odprl pot v EU in Nato, je namreč makedonski parlament v petek sprejel spremembe ustave o preimenovanju države v Severno Makedonijo. Za dokončno uveljavitev pa mora prespanski dogovor zdaj ratificirati tudi grški parlament.

Za ratifikacijo sporazuma je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem grškem parlamentu. Ciprasova Siriza ima tesno večino 145 poslancev, a premier verjame, da bi si lahko za sprejetje sporazuma zagotovil še podporo manjše proevropske stranke Potami ter nekaterih poslancev Anela. Proti sporazumu je sicer tudi največja opozicijska stranka Nova demokracija.