Revija Reporter
Svet

Orbana čaka glasovanje o zaupnici vladi

STA

4. nov. 2019 5:55

Deli na:

Ludovic Orban

Reuters

Romunski parlament naj bi danes glasoval o zaupnici liberalni prehodni vladi premierja Ludovica Orbana. Voditelj nacionalne liberalne stranke (PNL) je že napovedal, da bo njegova prva naloga po potrditvi vlade v Bruselj poslati ime novega romunskega kandidata za evropskega komisarja. Vendar pa potrditev danes v parlamentu ni gotova.

Nekdanjemu opozicijskemu voditelju Orbanu je romunski predsednik Klaus Iohannis mandat za sestavo vlade podelil sredi oktobra, in sicer po tistem, ko je parlament izglasoval nezaupnico dotedanji socialdemokratski vladi pod vodstvom premierke Viorice Dancila.

Vlado mora zdaj potrditi parlament, v katerem pa ima Orbanova stranka, ki je sicer druga najmočnejša, le 98 od skupaj 465 poslancev.

Tako najmočnejši socialdemokrati (PSD) nekdanje premierke kot tudi opozicijska stranka Pro Romania sta napovedali, da nameravata današnje zasedanje parlamenta bojkotirati, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Brez njihovih poslancev pa tako sklepčnost parlamenta kot tudi podpora zaupnici nista zagotovljeni.

Notranjepolitična kriza v Romuniji, ki je že sicer postregla z zapleti pri imenovanja novega romunskega kandidata za evropskega komisarja, utegne tako še dodatno zamakniti imenovanje ekipe nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Prvo romunsko kandidatko Rovano Plumb, ki jo je predlagala še vlada Viorice Dancila, je Evropski parlament zavrnil zaradi navzkrižja interesov že pred zaslišanji. Von der Leynova je pred dnevi Romuniji poslala pismo z vnovičnim pozivom, naj čim prej predlaga kandidatko oziroma kandidata.

Dancila, ki opravlja tekoče posle, je prejšnji teden Bruslju za komisarja predlagala Victorja Negrescuja, predsednik države Iohannis pa je njeno potezo označil za neodgovorno.

Zaradi politične krize v Romuniji je tako vprašljivo, ali bo nova komisija lahko začela mandat 1. decembra.