Revija Reporter
Svet

Združeni narodi z resolucijo proti Trumpovemu priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

STA

22. dec. 2017 6:00

Deli na:

Jeruzalem

Wikipedia

Slovenska vlada je včeraj sprejela sklep o nadaljevanju postopka priznanja Palestine kot neodvisne države.

Generalna skupščina Združenih narodov pa je na nujnem zasedanju s 128 glasovi za - tudi večine članic EU in Slovenije - sprejela resolucijo o Jeruzalemu, v kateri so pozvala ZDA k umiku priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Kljub grožnji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA prenehale financirati države, ki bodo podprle resolucijo ZN, so države članice večinsko glasovale za resolucijo o statusu Jeruzalema.

Od 193 članic jo je podprlo kar 128, med njimi skoraj vse članice EU, tudi Slovenija. Med članicami EU so se glasovanja vzdržale Češka, Hrvaška, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

Proti je glasovalo devet držav, med drugim ZDA in Izrael. Med 35 vzdržanimi državami pa so med drugim Avstralija, Kanada, Mehika in Filipini.

Resolucija sicer ni pravno zavezujoča in ima predvsem simbolni učinek. V njej obžalujejo nedavno odločitev glede statusa Jeruzalema, ne da bi navedli ZDA in sporno Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela. Vsebina resolucije med drugim ponovno utrjuje prepričanje, da je treba status Jeruzalema rešiti na pogajanjih med Izraelom in Palestinci ter da kakršnakoli odločitev zunaj tega okvira nima pravnega učinka in da jo je treba preklicati.

Nujno zasedanje so na zahtevo Turčije in Jemna sklicali, potem ko so ZDA v ponedeljek z vetom preprečile sprejem resolucije v Varnostnem svetu ZN, ki zavrača omenjeno odločitev Trumpa.

Palestinske oblasti so že pozdravile sprejetje resolucije. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejna je sporočil, da je glasovanje ponovno pokazalo, da mednarodna skupnost podpira pravice Palestincev.

"Nadaljevali bomo naša prizadevanja na mednarodnem področju, dokler ne bo končana okupacija in bo vzpostavljena palestinska država s prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu," je dejal. Ob tem se je zahvalil vsem državam, ki so "kljub pritiskom" podprle resolucijo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obsodil glasovanje o resoluciji, vendar je izrazil zadovoljstvo, da toliko držav ni podprlo resolucije. "Zavračamo odločitev ZN, vendar smo zadovoljni z velikim številom držav, ki niso glasovale v prid te odločitve," je sporočil premier v izjavi.

Palestinski zunanji minister Rijad al Malki je sicer v nagovoru pred glasovanjem o resoluciji pozval k podpori in ob tem parafraziral grožnjo ZDA, da si "bodo zapisovali", kako bodo države glasovale. "Zgodovina beleži imena, spominja se imen tistih, ki stojijo ob strani tistemu, kar je prav in tistih, ki govorijo laži. Danes iščemo pravico in mir," je dejal.

Podobno kot včeraj že turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je tudi turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu v GS ZN pozval države, naj se ne ustrašijo groženj Trumpa. Dodal je, da se ZDA motijo, "če mislijo, da so besede in dostojanstvo držav članic ZN na prodaj".

Na drugi strani pa je ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley opozorila, da si bodo ZDA zapomnile ta dan. "To glasovanje bo vplivalo na to, kako Američani gledajo na ZN in kako gledamo na države, ki nas v ZN ne spoštujejo," je dejala.

Nadaljevala je, da ZDA veliko prispevajo Združenim narodom in da "imamo legitimna pričakovanja, da se spoštuje našo dobro voljo". Če se ameriška sredstva "slabo porablja", pa je ZDA obvezana, da "porabi svoja sredstva na bolj produktiven način", je dejala.

Izraelski veleposlanik Dani Danon pa je opozoril, da ne bo nobena resolucija GS ZN pregnala Izraela iz Jeruzalema. Netanjahu je pred zasedanjem GS ZN označil Združene narode za "hišo laži" in dodal, da Izrael zavrača glasovanje.

Pred tem je v Ljubljani slovenska vlada soglasno sprejela sklep, da nadaljuje postopek priznanja Palestine kot neodvisne in samostojne države. Zunanji minister Karl Erjavec je ob tem izrazil pričakovanje, da bo postopek končan do marca ali aprila prihodnje leto.

Pojasnil je, da bo na prvi redni seji odbora DZ za zunanje zadeve seznanil poslance z odločitvijo vlade. "Prepričan sem, da bo DZ sprejel to odločitev, saj vse koalicijske stranke stojimo za temi sklepi," je dejal.

Vlada je sprejela tudi sklep, da bo Erjavec do zaključka postopka vzdrževal stike s tistimi članicami EU, ki se nagibajo k priznanju Palestine. Minister je med drugim omenil Irsko in Belgijo. Bo pa moral Erjavec glede odločitve o nadaljevanju postopka seznaniti tudi visoke predstavnike Izraela ter jim pojasniti razloge vlade.

V okviru nadaljevanja postopka bodo morala vsa ministrstva preveriti in seznaniti ministrstvo za zunanje zadeve in premierja Mira Cerarja o posledicah in učinkih nadaljevanja postopka priznanja Palestine s strani Slovenije.

Erjavec je sicer opozoril, da je bila nedavna poteza Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, na nek način kršitev resolucije ZN, ki določa, da se ne sme spreminjati statusa Jeruzalema. Spomnil je še, da je v preteklih letih že več članic EU priznalo Palestino kot samostojno državo, med njimi Francija, Portugalska in Španija.

Iz poslanske skupine Levica so medtem sporočili, da podpirajo priznanje Palestine. To je po njihovem potrebno iz mednarodno pravnega vidika, saj Palestina potrebuje formalni status, ki ji bo dal vso legitimnost za enakopravna pogajanja z Izraelom.