Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Cipras je silil v dogovor z Makedonijo, danes bo morda sledila kazen

Deli na:
Cipras je silil v dogovor z Makedonijo, danes bo morda sledila kazen

Foto: Profimedia - Premier Aleksis Cipras je napovedal, da bodo resnici prišli do dna.

Grški parlament bo danes predvidoma končal razpravo in glasoval o zaupnici vladi premierja Aleksisa Ciprasa. Ta je glasovanje zahteval, potem ko je zaradi nasprotovanja dogovoru o imenu Makedonije iz vlade izstopila stranka Neodvisni Grki (Anel). Ob začetku razprave je Cipras v torek poslance pozval k podpori, da bi okrepili stabilnost v regiji.

Grška koalicijska desna nacionalistična stranka Neodvisni Grki (Anel) je iz vlade izstopila, potem ko je makedonski parlament uresničil dogovor med Atenami in Skopjem o spremembi imena države.

V skladu s prespanskim dogovorom, ki bo po desetletjih grške blokade zaradi imena Makedoniji odprl pot v EU in Nato, je namreč makedonski parlament v petek sprejel spremembe ustave o preimenovanju države v Severno Makedonijo. Za dokončno uveljavitev pa mora prespanski dogovor zdaj ratificirati tudi grški parlament.

Za ratifikacijo sporazuma je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem grškem parlamentu. Ciprasova Siriza ima tesno večino 145 poslancev, a premier verjame, da bi si lahko za sprejetje sporazuma zagotovil še podporo manjše proevropske stranke Potami ter nekaterih poslancev Anela. Proti sporazumu je sicer tudi največja opozicijska stranka Nova demokracija.

Loading...