miro cerar, kongres smc Svet24.si

Cerar razkril, kaj se mu je upiralo

Domen Kumer Svet24.si

Domen Kumer še ni prebolel izgube, izdal pa je ...

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

Frančiška Ćetković Svet24.si

Predsednica sindikata upokojencev: »To se pravi, ...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

nusa lesar Njena.si

Poslovila se je zaradi alergije

ksenija jan Njena.si

Šok za kmete: Na posestvu velik preobrat

Svet

Italijanski poslanci izglasovali zaupnico novi Contejevi vladi

Deli na:
Italijanski poslanci izglasovali zaupnico novi Contejevi vladi

Foto: Reuters - Italijanski premier Giuseppe Conte je odstopil.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je včeraj po celodnevni razpravi nocoj izglasoval zaupnico novi vladi premierja Giuseppeja Conteja, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni.

Zaupnico vladi je od 606 navzočih podprlo 343 poslancev, 263 jih je glasovalo proti, trije pa so se glasovanja vzdržali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlado, že 66. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali v sredo, pred predsednikom države Sergiom Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek. Po odločitvi spodnjega doma bo o zaupnici v torek glasoval še italijanski senat.

Pred glasovanjem o zaupnici je Conte v poslanski zbornici včeraj dejal, da bi morala Italija zasledovati bolj konstruktiven pristop do Evropske unije. Med prioritetami nove vlade je naštel socialno enakopravnost, krepitev gospodarske rasti in družinsko politiko.

Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo ponovno preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti ter se zavzel za evropske humanitarne koridorje, preko katerih bi evakuirali begunce z nevarnih območij.


Zavzel se je tudi za reformo proračunskih pravil EU, ki dovoljen proračunski primanjkljaj posamezne države članice omejujejo na tri odstotke BDP.

Kot prioriteto vlade je izpostavil načrt za prihodnost Italije in odgovor na nujne potrebe italijanskega naroda. Predlagal je socialni pakt za okrepitev zaposlovanja mladih in žensk ter razvoj južni regij.

Pred parlamentom v Rimu se je medtem zbralo več tisoč desnih protestnikov, ki nasprotujejo novi vladi. K protestu so pozvale stranke Liga, postfašistični Bratje Italije in Spremenimo, ki zahtevajo nove volitve.

Vodja Lige Matteo Salvini, ki je v upanju na predčasne volitve v začetku avgusta sprožil vladno krizo, zaradi katere je padla prva Contejeva vlada, je protestnikom obljubil, da bo "resna opozicija" novi vladi. Znova se je zavzel za predčasne volitve.

Italija je novo vlado dobila, ko je pred mesecem dni Salvinijeva skrajno desna Liga vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.

loading...
Loading...