mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grška opozicija in koalicija nasprotujeta dogovoru z Makedonijo

Deli na:
Grška opozicija in koalicija nasprotujeta dogovoru z Makedonijo

Foto: Dreamstime

Grška opozicijska stranka Nova demokracija je kritična do dogovora o imenu Makedonije, ki ga je v torek z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom sklenil grški premier Aleksis Cipras. Že v torek so tudi v skrajno desni koalicijski stranki Neodvisni Grki napovedali, da dogovora v parlamentu ne bodo podprli.

Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je medtem sporazum danes označil za slabega. "To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik," je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo temu dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Grški parlament bo dogovor potrjeval šele, ko bo Makedonija spremenila ustavo.



Dogovor mora najprej potrditi makedonski parlament. O tem bo odločal prihodnji teden, pri čemer je za ratifikacijo potrebna absolutna večina. Nato bodo jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Šele nato bodo, če bo predlog na referendumu potrjen, spremenili ustavo.

Z nasprotovanjem se doma sooča tudi makedonski premier Zaev. Vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v torek dejal, da takšen dogovor "predstavlja sprejetje vseh grških stališč". To, da je pristal na spremembo ustave ter notranjo in zunanjo uporabo novega imena, po njegovih besedah predstavlja "kapitulacijo Zaeva". Zaskrbljenost je izrazil tudi predsednik Gjorge Ivanov, ki je opozoril na ustavnopravne težave.

Predsednika vlad v Atenah in Skopju sta v torek dosegla dogovor, da se bo nekdanja jugoslovanska republika Makedonija poslej imenovala Republika Severna Makedonija. Cipras je to označil za "veliko diplomatsko zmago in veliko zgodovinsko priložnost za regijo".