Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Štirideset odstotkov Britancev za izstop iz EU

Deli na:
Štirideset odstotkov Britancev za izstop iz EU

Foto: Reuters

Približno 40 odstotkov Britancev si želi, da bi njihova država izstopila iz EU, kažejo rezultati raziskave javnega mnenja, ki so jih objavili dan po govoru premiera Davida Camerona o prihodnjih odnosih med unijo in Veliko Britanijo. Cameron je v sredo napovedal referendum o EU, če bo leta 2015 zmagal na volitvah.

Raziskava je zajela 2000 ljudi, izvedli pa so jo v nedeljo in ponedeljek, torej še pred govorom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za obstanek v EU se je izreklo 37 odstotkov vprašanih.

Cameronov govor je bil sicer pretežno proevropski. Večkrat je v njem odločno izrazil željo, da Velika Britanija ostane v uniji in da v njej igra dejavno vlogo.

A obenem je evropske partnerje postavil pred dejstvo, da so za to nujne spremembe, saj EU, kakršna je, preprosto ne uživa zadostne podpore Britancev. Brez temeljite reforme odnosa med Otokom in unijo obstaja resna nevarnost, da bodo Britanci odšli, je opozoril.

Konservativna stranka bo po Cameronovih besedah Britance v naslednjem manifestu ob volitvah leta 2015 pozvala k mandatu za pogajanja o novih odnosih z unijo. "Ko se bomo o tem izpogajali, bomo dali Britancem možnost preproste izbire: naj ostanemo ali odidemo," je dejal in napovedal, da naj bi referendum potekal v prvi polovici mandata nove vlade, torej do konca leta 2017.