pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk: EU potrebuje realistično dolgoročno strategijo za Rusijo

Deli na:
Tusk: EU potrebuje realistično dolgoročno strategijo za Rusijo

Foto: Reuters

EU potrebuje realistično dolgoročno strategijo za Rusijo, ki bo držala leta, ne le tedne ali mesece, ter ustrezno naslovila problem ruskega posredovanja v Ukrajini, je poudaril novi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po vrhu EU. EU mora pri tem preseči pristop odzivanja in obrambne drže ter biti samozavestna in močna, je še izpostavil.

Vrh je sicer sprejel sklepe o Ukrajini, v katerih je pozdravil njeno odločenost za izvedbo političnih in gospodarskih reform ter izrazil pripravljenost na nadaljnjo pomoč pri teh prizadevanjih, skupaj z drugimi donatorji in v skladu s pogoji Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ob tem je pozdravil pripravljenost Evropske komisije na okrepitev humanitarne pomoči ljudem v stiski.

Voditelji so ocenili, da razmere na vzhodu Ukrajine še naprej vzbujajo resno skrb, ter izpostavili, da je bila politiko nepriznavanja nezakonite priključitve Krima Rusiji v četrtek dodatno zaostrena. Ponovili so tudi, da vztraja pri svojih stališčih in bo dodatno ukrepala, če bo treba. Rusijo so znova pozvali k popolnemu spoštovanju dogovorov iz Minska.

Slovenski premier Miro Cerar je izpostavil, da so v razpravi o Ukrajini in Rusiji vsi voditelji "govorili z istim jezikom v isti smeri" ter da je bila dosežena izjemno velika stopnja enotnosti pogledov, sklepi pa resnično sprejeti s popolnim soglasjem. EU prehaja po njegovih besedah v novo fazo, ko bo lahko veliko bolj suvereno še naprej zastopala svoja stališča.

Ta stališča so, da ne dovoli kršitev mednarodnega prava in poseganja v suverenost drugih držav, da pomaga Ukrajini pri politični stabilizaciji in izvedbi strukturnih reform ter s humanitarno pomočjo, je pojasnil. Tudi Slovenija bo po njegovih besedah prispevala pri humanitarni pomoči, saj mora izkazati solidarnost do ljudi v stiski.