Revija Reporter
Svet

Sem Draghi, rešujem probleme: Super Mario je Italiji prinesel stabilnost

Andrej Černic
1 275

27. mar. 2022 20:00

Deli na:

Italijanski premier Mario Draghi

Reuters

»Sem gospod Draghi in rešujem probleme.« S tem Tarantinovim citatom bi kratko in jedrnato lahko predstavili italijanskega premierja. Človeka, ki ima precej daljšo zgodovino od sedaj že pregovornega »whatever it takes«. Osebnost, ki je pomembno oblikovala podobo Italije. Tudi takrat, ko italijanski premier ni še bil na naslovnicah vseh evropskih časopisov. Draghi je v zadnjih štiridesetih letih spremenil svoja izhodišča, priznati pa mu je treba, da je bila evropska perspektiva vedno v osrčju njegovega delovanja.

Kako je Draghi reševal italijansko centralno banko pred finančnimi škandali in kako je s »samo tremi besedami« rešil evro.

Draghi je na čelo Evropske centralne banke prišel po odpovedi nemškega kandidata Axla Webra. Uspelo mu je prepričati Nemčijo k sprejetju močno ekspanzivne monetarne politike osrednjeevropske bančne institucije.

Stari ata je na prizorišče spet stopil, ko je bilo potrebno podučiti mladce v italijanski politiki. V začetku leta 2021 je Contejeva vlada v enem od hujših pandemskih obdobij izgubila podporo v parlamentu. Takrat je bilo potrebno zagnati kampanjo cepljenja. Predsednik republike Mattarella se je obrnil na Draghija.

Draghi se je med evropskimi voditelji pokazal kot eden od bolj prepričanih zagovornikov politike v korist Ukrajini. Podprl je oboroževanje ukrajinske vojske, v svojem nastopu, potem ko je Zelenski nagovoril italijanski parlament, pa je dejal, da Italija podpira vstop Ukrajine v EU.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24