gasilci ljubljanica coln Svet24.si

Na otočku na Ljubljanici obležala onemogla, ...

Nina Vodopivec Svet24.si

Prva pevka skupine Tabu zbrala denar, težave so ...

vorsic Necenzurirano

Epilog afere v UKC Maribor: brez kazni za ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Reporter.si

Tonin vojsko zapušča v razsulu: večina tankov ...

dirka Ekipa24.si

Grozljivo trčenje na kolesarski dirki! Zgodilo se...

eva-longoria Odkrito.si

Eva Longoria v Cannesu pokazala neverjetno postavo...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rimu danes zadnje slovo od predsednika EP Sassolija

Deli na:
V Rimu danes  zadnje slovo od predsednika EP Sassolija

Pogreb predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. - Foto: Profimedia

Voditelji EU in Italije so se v petek udeležili pogreba predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Nekdanjemu novinarju in dolgoletnemu poslancu Evropskega parlamenta sta se med drugim poklonila italijanski premier Mario Draghi in predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Von der Leyenova je smrt Sassolija označila za žalosten dan za Evropo, medtem ko je Draghi pokojnega opisal kot "globoko proevropskega, simbol uravnoteženosti, človečnosti in velikodušnosti".

Pogreba so se udeležili tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednik francoske vlade Jean Castex, njegov španski kolega Pedro Sanchez in odhajajoči italijanski predsednik Sergio Mattarella. Iz Slovenije se je pogreba udeležil predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

V četrtek so se od njega na Kapitolskem griču, kjer je ležala njegova krsta, poslovili številni državljani in vidni politiki.Sassolijevo krsto, ki jo je spremljala častna straža, so danes prekrito z modro zastavo Evropske unije prinesli v rimsko baziliko Svete Marije Angelske. Katoliškega bogoslužja se je sicer zaradi epidemioloških omejitev udeležilo približno 300 ljudi, v živo pa je pogrebno slovesnost prenašala tudi italijanska javna televizija RAI, med drugim je bil velik zaslon postavljen pred baziliko.

Foto: Profimedia - Davida Sassolija so pokopali z državniškimi častmi.Sassoli je umrl v zgodnjih jutranjih urah v torek v bolnišnici na severu Italije, kamor so ga sprejeli 26. decembra zaradi zapleta pri delovanju imunskega sistema. Mnogi so ga v izrazih sožalja označili kot predanega Evropejca in velikega človeka.

Njegov 2,5-letni mandat predsednika evropskega parlamenta bi se moral izteči ta mesec. Vršilka dolžnosti predsednika parlamenta je zdaj njegova prva podpredsednica Roberta Metsola iz Malte.