robert golob Svet24.si

Golob ne bo sedel v naslednji upravi Gen-I: ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Alenka Husić Njena.si

Alenka Husić pokazala svojo zlato mamo

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Svet

V Rimu danes zadnje slovo od predsednika EP Sassolija

Deli na:
V Rimu danes  zadnje slovo od predsednika EP Sassolija

Pogreb predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. - Foto: Profimedia

Voditelji EU in Italije so se v petek udeležili pogreba predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Nekdanjemu novinarju in dolgoletnemu poslancu Evropskega parlamenta sta se med drugim poklonila italijanski premier Mario Draghi in predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Von der Leyenova je smrt Sassolija označila za žalosten dan za Evropo, medtem ko je Draghi pokojnega opisal kot "globoko proevropskega, simbol uravnoteženosti, človečnosti in velikodušnosti".

Pogreba so se udeležili tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednik francoske vlade Jean Castex, njegov španski kolega Pedro Sanchez in odhajajoči italijanski predsednik Sergio Mattarella. Iz Slovenije se je pogreba udeležil predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

V četrtek so se od njega na Kapitolskem griču, kjer je ležala njegova krsta, poslovili številni državljani in vidni politiki.Sassolijevo krsto, ki jo je spremljala častna straža, so danes prekrito z modro zastavo Evropske unije prinesli v rimsko baziliko Svete Marije Angelske. Katoliškega bogoslužja se je sicer zaradi epidemioloških omejitev udeležilo približno 300 ljudi, v živo pa je pogrebno slovesnost prenašala tudi italijanska javna televizija RAI, med drugim je bil velik zaslon postavljen pred baziliko.

Foto: Profimedia - Davida Sassolija so pokopali z državniškimi častmi.Sassoli je umrl v zgodnjih jutranjih urah v torek v bolnišnici na severu Italije, kamor so ga sprejeli 26. decembra zaradi zapleta pri delovanju imunskega sistema. Mnogi so ga v izrazih sožalja označili kot predanega Evropejca in velikega človeka.

Njegov 2,5-letni mandat predsednika evropskega parlamenta bi se moral izteči ta mesec. Vršilka dolžnosti predsednika parlamenta je zdaj njegova prva podpredsednica Roberta Metsola iz Malte.