Revija Reporter
Svet

Italija na čelo državne varnostno-obveščevalne službe prvič imenovala žensko

STA
338

13. maj. 2021 11:44 Osveženo: 11:54 / 13. 5. 2021

Deli na:

Elisabetta Belloni, vodja italijanske varnostno-obveščevalne službe.

Profimedia

Italija je na čelo državne varnostno-obveščevalne službe (DIS) prvič imenovala žensko, karierno diplomatko Elisabetto Belloni, je v sredo sporočil italijanski premier Mario Draghi.

62-letna Bellonijeva, ki je bila že pred tem prva ženska na nekaterih ključnih položajih na italijanskem zunanjem ministrstvu, bo zdaj vodila italijansko varnostno-obveščevalno službo (DIS), ki neposredno poroča vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bellonijeva je postala znana, ko je med letoma 2004 in 2008 vodila krizno enoto zunanjega ministrstva in prevzela odgovornost za operacije, v katerih so bili Italijani ranjeni ali ubiti v tujini, bodisi v napadih ali naravnih nesrečah. Bila je tudi prva ženska na tem položaju.

Enota se je ukvarjala tudi z ugrabitvami, eden od odmevnih primerov, ki ga je nadzorovala, pa je bila osvoboditev dopisnika časnika La Repubblica Danieleja Mastrogiacoma, ki je bil ugrabljen v Afganistanu. Koordinirala je tudi iskanje preživelih Italijanov v cunamiju decembra 2004 na Tajskem.

Bellonijeva je bila tudi generalna sekretarka zunanjega ministrstva, tudi na tem položaju pa je bila prva ženska, ki je v sosednji državi zasedla to funkcijo.