Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron, Scholz in Draghi v Kijevu

Deli na:
Macron, Scholz in Draghi v Kijevu

Draghi, Macron in Scholz na poti v Kijev - Foto: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so danes prispeli na obisk v Kijev, kjer želijo predati sporočilo o evropski enotnosti in nadaljnji podpori Ukrajini. Scholz je pri tem obljubil, da bodo pomoč državi nudili, dokler bo to potrebno.

Voditelji trojice največjih članic Evropske unije so na prvem obisku v Ukrajini po začetku ruske agresije 24. februarja. Glede na napovedi Macrona naj bi se najprej napotili na območje v predmestju Kijeva, kjer so bili zagrešeni poboji, nato pa se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Predsednik Francije, ki je do 30. junija na čelu Sveta EU, je pojasnil, da so prišli predat "sporočilo evropske enotnosti" in podpore Kijevu "tako v tem trenutku kot v prihodnje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je nadaljnjo podporo napovedal tudi Scholz. "Želimo izkazati ne le solidarnost, pač pa tudi zagotoviti, da se bo pomoč, ki jo organiziramo - finančna, humanitarna, pa tudi v orožju - nadaljevala," je za časnik Bild dejal nemški kancler.

"In da se bo nadaljevala, dokler bo to potrebno za boj Ukrajine," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Macron, Scholz in Draghi so na obisk v Kijev prispeli z nočnim vlakom z jugovzhoda Poljske. Nemški in italijanski mediji so tudi objavili fotografije trojice na poti v ukrajinsko prestolnico.

Pozneje danes naj bi se jim pridružil tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Voditelji EU bodo sicer čez en teden razpravljali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že v petek.