nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron, Scholz in Draghi v Kijevu

Deli na:
Macron, Scholz in Draghi v Kijevu

Draghi, Macron in Scholz na poti v Kijev - Foto: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi so danes prispeli na obisk v Kijev, kjer želijo predati sporočilo o evropski enotnosti in nadaljnji podpori Ukrajini. Scholz je pri tem obljubil, da bodo pomoč državi nudili, dokler bo to potrebno.

Voditelji trojice največjih članic Evropske unije so na prvem obisku v Ukrajini po začetku ruske agresije 24. februarja. Glede na napovedi Macrona naj bi se najprej napotili na območje v predmestju Kijeva, kjer so bili zagrešeni poboji, nato pa se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Predsednik Francije, ki je do 30. junija na čelu Sveta EU, je pojasnil, da so prišli predat "sporočilo evropske enotnosti" in podpore Kijevu "tako v tem trenutku kot v prihodnje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je nadaljnjo podporo napovedal tudi Scholz. "Želimo izkazati ne le solidarnost, pač pa tudi zagotoviti, da se bo pomoč, ki jo organiziramo - finančna, humanitarna, pa tudi v orožju - nadaljevala," je za časnik Bild dejal nemški kancler.

"In da se bo nadaljevala, dokler bo to potrebno za boj Ukrajine," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Macron, Scholz in Draghi so na obisk v Kijev prispeli z nočnim vlakom z jugovzhoda Poljske. Nemški in italijanski mediji so tudi objavili fotografije trojice na poti v ukrajinsko prestolnico.

Pozneje danes naj bi se jim pridružil tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Voditelji EU bodo sicer čez en teden razpravljali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že v petek.