kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef ECB Draghi ne pričakuje hitrega okrevanja v območju evra

Deli na:
Šef ECB Draghi ne pričakuje hitrega okrevanja v območju evra

Foto: Reuters

Gospodarska situacija v območju evra je trenutno šibka, takšna pa bo ostala še nekaj časa, je danes opozoril predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi. "Verjamem, da je Evropa na pravi poti, a pred nami je še veliko dela," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Draghi.

Predsednik ECB je na bančni konferenci dodal, da se je evropska dolžniška kriza sedaj razširila tudi na nemško gospodarstvo. A stanje na finančnih trgih se je - tudi zahvaljujoč krizni politiki ECB - v zadnjih mesecih normaliziralo. "Vlagatelji se znova vračajo v Evropo, in sicer tudi v njen južni del," je poudaril Draghi.

Italijan na čelu ECB je znova branil krizno politiko ECB, ki jo najbolj glasno kritizirajo prav v Nemčiji. Izredni ukrepi, kot je napoved, da bo banka po potrebi in pod določenimi pogoji odkupovala obveznice problematičnih evropskih držav v neomejenih količinah, so "odločilnega pomena za to, da naše nizke obrestne mere dosežejo tudi realno gospodarstvo," je spomnil. "Ukrepi, ki zagotavljajo stabilnost območja z evrom kot celote, bodo koristili tudi Nemčiji," je še dodal.

Znova je Draghi poudaril, da dejanja ECB ne pomenijo prikritega financiranja vlad. "Intervencije se bodo dogajale le na sekundarnem trgu. In ker bomo kupovali le obveznice, ki bodo zapadle čez eno do tri leta, bo še vedno dovolj prostora za tržne mehanizme discipliniranja vlad pri obveznicah z daljšo ročnostjo," je nemške bankirje še miril Draghi.

Več podrobnosti o spornem programu odkupa obveznic bo Draghi po lastnih besedah razkril v četrtek, po seji sveta ECB.