Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Draghi svari: Monetarna politika ni nadomestek za strukturne reforme

Deli na:
Draghi svari: Monetarna politika ni nadomestek za strukturne reforme

Predsednik ECB Mario Draghi. - Foto: Reuters

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je včeraj v Evropskem parlamentu v Bruslju znova večkrat izpostavil nujnost pogumnih strukturnih reform. "Monetarna politika ni nadomestek za strukturne reforme," je poudaril v razpravi s člani parlamentarnega odbora za gospodarske in denarne zadeve.

Okrevanje gospodarstva v območju evra izgublja zagon, brezposelnost je še vedno nesprejemljivo visoka, inflacija bo še nekaj časa nizka, geopolitične napetosti povečujejo tveganja. Tako je Draghi povzel ne preveč spodbudne razmere v Evropi.

ECB je v minulih letih storila ogromno za zagotovitev cenovne stabilnosti, je poudaril predsednik banke in ob tem podrobno opisal novi sveženj ukrepov banke za spodbuditev bančnih posojil gospodarstvu v boju proti deflaciji in za gospodarsko rast.

Pred nekaj dnevi je ECB izvedla prvo od osmih avkcij za ugodna posojila bankam, ki jih morajo te nameniti gospodarstvu, v sklopu nove dolgoročne operacije refinanciranja, imenovane TLTRO (Targeted Longer-term Refinancing Operations).

V prvem krogu so si banke izposodile slabih 83 milijard evrov, kar je manj od pričakovanj. Draghi je dejal, da se zavedajo problema pomanjkanja povpraševanja, a da želijo z novimi ukrepi zagotoviti, da bodo posojila na voljo, ko se povpraševanje okrepi.



Ob tem je Draghi poudaril, da je uspeh ukrepov ECB v veliki meri odvisen od dejavnikov izven monetarne politike, zlasti od "pogumnih" strukturnih reform. Nobena monetarna ali fiskalna spodbuda ne more imeti pomenljivega učinka brez strukturnih reform, je opozoril.

Znova je izpostavil tudi pomen proračunske discipline, češ da bi spodkopavanje fiskalnih pravil ogrozilo težko pridobljeno zaupanje. Evropska proračunska pravila sicer omogočajo prožnost, a so države, ki imajo fiskalni manevrski prostor, in države, ki ga nimajo, je opozoril.

Slovenija na primer proračunskega manevrskega prostora nima, je novembra lani v oceni slovenskega proračunskega predloga izpostavila Evropska komisija. Čez dober mesec in pol bo komisija znova ocenila proračunske predloge članic območja evra, ki morajo prispeti v Bruselj do sredine oktobra.

ECB bo 4. novembra prevzela vlogo evropskega bančnega nadzornika, kar je po Draghijevih besedah največji korak v evropski integraciji po uvedbi evra. V banki so ne le vsebinsko, temveč tudi geografsko ločili monetarne dejavnosti od nadzorniških, je včeraj poudaril predsednik banke.