Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Še ena vroča nov v Belfastu

Deli na:
Še ena vroča nov v Belfastu

Foto: Reuters

V Belfastu na Severnem Irskem so ponoči znova divjali nemiri. Že tretjo noč zapored so ulice zavzeli predvsem mladi protestniki z molotovkami, opekami, steklenicami in različnimi drugimi predmeti. Premier Peter Robinson je v nedeljo pozval k miru. "Zelo pomembno je, da se to nasilje konča," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nasilje v tretji zaporedni noči protestov sicer ni bilo tako hudo kot v dveh predhodnih nočeh. Oblasti namreč poročajo o enem ranjenem policistu, potem ko je bilo v prvi noči v petek ranjenih 32, v soboto pa sedem mož postave.

Po poročanju britanskega BBC je nasilje izbruhnilo malo pred polnočjo, šlo pa je za nekaj ločenih izgredov, ki so trajali manj kot uro. Policisti so sicer protestnike, ki so vanje metali molotovke in druge predmete, razganjali s plastičnimi naboji.

"Zelo pomembno je, da v teh okoliščinah prevladajo mirne glave," je v nedeljo poudaril severnoirski premier. "Edini način protesta, ki je kadar koli opravičljiv, je zakonit in miren protest," je še dodal.

Izgredi so izbruhnili, ko je policija poskušala preprečiti tradicionalne pohode protestantskih Oranovcev skozi katoliški del mesta. Vodstvo Oranovcev je sicer že pozvalo k prenehanju nasilja.

Na Severnem Irskem 12. julij predstavlja pomemben datum, saj se na tisoče protestantov iz reda Oranovcev takrat s pohodi spominja zmage protestantskega kralja Viljema Oranskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni leta 1690.

V pričakovanju vsakoletnih napetosti ob tradicionalnih pohodih so na Severno Irsko poslali več kot 600 policistov iz drugih delov Velike Britanije, po izgredih v petek pa so jih v soboto tja napotili še 400.