Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Sarkozy: Merahovi zločini so delo fanatika in pošasti

Deli na:

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na predvolilnem zborovanju v Strasbourgu dejal, da je Mohamed Merah, ki je na jugozahodu Francije skupno ubil sedem ljudi, "pošast". Iz Washingtona so medtem sporočili, da je bil 23-letni Merah na seznamu znanih ali domnevnih teroristov, ki jim je prepovedan vstop v ZDA.

"Ti zločini niso delo blazneža. Blaznež je neodgovoren. Ti zločini so bili delo fanatika in pošasti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal francoski predsednik.

Ameriška tiskovna agencija AP pa je, sklicujoč se na neimenovanega ameriškega uradnika za boj proti terorizmu, poročala, da je bil Merah na seznamu znanih ali domnevnih teroristov, ki jim je prepovedan vstop v ZDA, od leta 2010.

Koordinator EU za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove pa je včeraj v Bruslju po poročanju AFP dejal, da je kaos, ki ga je povzročil Merah, razkril potrebo po vzpostavitvi sistema po vzoru ZDA, s katerim bi sledili sumljivim potovalnim vzorcem.

"Za nekaj sto moških v Evropi je obveščevalnim službam znano, da so pred vrnitvijo v domovino potovali na vojna območja," je dejal de Kerchove.
Dodal je, da je trenutno znano, da je bil Merah v Afganistanu, tam bil deležen urjenja, a se zdi, da po vrnitvi v Francijo ni sodeloval z Al Kaido.


"Da je šel v tujino in se vrnil, kaže na pomen transevropskega sodelovanja in da ne bi smeli preverjati samo finančnih tokov," je še opozoril koordinator EU za boj proti terorizmu.

ZDA so vzpostavile sistem PNR (Passenger Name Record), ki se je izkazal za dragoceno orodje v protiterorističnih preiskavah. "EU PNR pa bi lahko služil za nadzor sumljivega gibanja ljudi, ki so bodisi znani ali pa neznani policiji," in bi omogočal sledenje "neobičajnim vzorcem", je še dejal de Kerchove.

Meraha je ubil ostrostrelec, ko je skočil skozi okno kopalnice, v katero se je zatekel, ko so v njegovo stanovanje v Toulouseu po 32-urnem obleganju vdrli policisti. V ponedeljek je pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, v minulih tednih pred tem pa je v dveh napadih skupno ubil tri vojake.

Kmalu po Merahovi smrti se je na socialni spletni strani Facebook pojavila stran v čast temu mlademu Francozu, a jo je nato Facebook na prošnjo francoskega notranjega ministrstva kmalu umaknil.

Stran z naslovom Homage Mohamedu Merahu je pred ukinitvijo v nekaj urah po nastanku obiskalo več kot 500 ljudi. Številni pa so objavili komentarje, ki so bili sovražno nastrojeni do policije ali pa so zagovarjali islamski ekstremizem, še poroča AFP.

Loading...