Jenrej Tozon Odkrito.si

Težki časi za Jerneja Tozona: njegovo dekle po ...

toča, Rona-Alpe Svet24.si

VIDEO in FOTO: V silovitem neurju dva mrtva, ...

prijaznost Petisvet.si

Pričarajmo danes sebi in drugim dan prijaznosti

oblaki, neurje Svet24.si

Konec vročinskega vala, na nebu se pripravlja, ...

mamica jozica Svet24.si

FOTO: Jožica po moževi smrti ostala sama z ...

spela groselj grega 10 Njena.si

Špela odkrito: 'Poroka mi ne pomeni nič'

teja perjet-jani jugovic Njena.si

Iskrena izpoved slavne mamice Teje Perjet

Svet

Sarkozy: Merah najverjetneje ni bil del teroristične mreže

Deli na:

Mohamed Merah, ki je pred dnevi v Franciji ubil skupaj sedem ljudi, najverjetneje ni bil del teroristične mreže, temveč je deloval sam, je danes dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Ob tem je napovedal, da bodo varnostne službe po Merahovem morilskem pohodu začele "lov" na muslimanske skrajneže.

23-letni Merah, ki je bil v četrtek ubit med policijskim obleganjem v Toulouseu, je pred tednom dni pred judovsko šolo v tem mestu ustrelil tri otroke in učitelja, v dnevih pred tem pa je v Montaubanu in Toulouseu ubil tri vojake. Pred smrtjo je potrdil, da je odgovoren za napade, obenem pa izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več.

Trdil je, da je povezan s teroristično mrežo Al Kaida, z napadi pa se je želel maščevati za poboje Palestincev in za francosko vojaško sodelovanje v Afganistanu ter protestirati proti sprejetju zakona, ki v Franciji prepoveduje popolno zakrivanje obraza.

"Kolikor je nam znano, ni bil povezan s teroristično mrežo," je v okviru kampanje pred aprilskimi predsedniškimi volitvami za radio France-Bleu dejal Sarkozy. Meraha je opisal kot "samotnega volka" in izrazil zaskrbljenost nad "samoradikalizacijo posameznikov". Francoze pa je pozval, naj iz napadov ne delajo svojih zaključkov, poroča ameriška tiskovna agencija AP

"Ali obstajajo še drugi Merahi? To ugotavljajo vse varnostne in obveščevalne službe ter policija v demokratičnih državah," pa je Sarkozy dejal za francoski radio France Info. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je dodal, da bosta notranje in pravosodno ministrstvo ovrednotila grožnje v državi.

Preiskovalni sodnik je zaslišal tudi Merahovega starejšega brata Abdelkadra, podpornika salafističnega gibanja. Ta je zatrdil, da ni vedel ničesar o načrtih svojega brata Mohameda. Hkrati pa je 29-letnik policiji dejal, da je "ponosen" na dejanja svojega mlajšega brata. Priznal je tudi, da je prisostvoval pri bratovi kraji skuterja, s katerega je nato ta streljal in ubil sedem ljudi. Policija za zdaj nima dokazov, da je Abdelkader sodeloval v pokolih, poroča AP.

Loading...