sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin Obami: Spomni se, da si Nobelov nagrajenec

Deli na:
Putin Obami: Spomni se, da si Nobelov nagrajenec

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes odločno zavrnil trditve, da je sirski režim uporabil kemično orožje in jih označil za "nesmisel". Obenem je po poročanju tujih tiskovnih agencij od ZDA zahteval, naj obtožbe na račun Sirije podprejo s konkretnimi dokazi.

Putin je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass prepričan, da sirska vlada nikoli ni uporabila kemičnega orožja. Nedavni domnevni kemični napad v predmestju Damaska je označil za provokacijo tistih, ki skušajo druge države pritegniti v sirski konflikt in pridobiti podporo vplivnih mednarodnih igralcev, v prvi vrsti ZDA.

"Sirska vojska je v ofenzivi in je obkolila opozicijo na več območjih. Dati v takih okoliščinah v roke adut tistim, ki pozivajo k vojaški intervenciji, je popoln nesmisel," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem v Vladivostoku dejal Putin.

Gre sicer za prvi Putinov odziv v javnosti na ameriška zagotovila v petek, da je sirska vlada uporabila kemično orožje v napadu 21. avgusta v predmestju Damaska. V njem je po navedbah Washingtona umrlo 1429 ljudi.

Ruski predsednik je ob tem ZDA pozval, naj predložijo dokaze, da je režim v Damasku uporabil kemično orožje. "Kar se naših ameriških kolegov tiče, ki trdijo, da so vladne sile uporabile kemično orožje in pravijo, da imajo dokaz - naj ga pokažejo inšpektorjem ZN in Varnostnemu svetu. Če ga ne pokažejo, pomeni, da ga ni."


Putin je tudi komentiral objavo ocene ameriške vlade o domnevnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska, ki temelji na obveščevalnih podatkih. Uporabo podatkov, pridobljenih s prisluhi komunikacijam, je kot dokaze zavrnil rekoč, da jih ni mogoče uporabiti pri sprejemanju "temeljnih odločitev", kot je uporaba vojaške sile proti Siriji.

Putin je po poročanju Itar-Tass še zatrdil, da v zadnjih dneh, potem ko so se pojavile nove obtožbe ZDA na račun sirskega režima glede kemičnega orožja, o tem ni govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Slednjega pa je ob tem spomnil, da je Nobelov nagrajenec za mir, in ga podučil, da je treba, preden se odloči za zračne napade na Sirijo, pomisliti tudi na morebitne žrtve med civilnim prebivalstvom.

Sicer pa se je Putin zavzel za to, da bi na bližnjem vrhu skupine G20, ki bo prihodnja četrtek in petek v Sankt Peterburgu, govorili tudi o Siriji, ob tem pa izrazil upanje, da bo imel priložnost o situaciji v tej državi govoriti z Obamo, še poroča Itar-Tass.

Rusija, sicer pomembna zaveznica Sirije, v Varnostnem svetu ZN kot stalna članica s pravico veta vztrajno blokira vsakršne ukrepe, uperjene proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.