Revija Reporter
Svet

Proti prezgodnjemu izključevanju Huaweija

Reporter

16. jul. 2020 15:11 Osveženo: 15:12 / 16. 7. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Velika Britanija je v torek prepovedala sodelovanje kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei pri razvoju omrežja 5G. Tako naj bi bil v tem letu prepovedan nakup nove opreme družbe Huawei, do 2026 pa morajo operaterji odstraniti vso obstoječo opremo.

Predsednik nemške Zvezne agencije za omrežje v časniku Frankfurter Algemenine Zeitung posvaril pred prenaglim izključevanjem Huaweija. Svoje stališče je Jochen Homann upravičil z izdajo varnostnega kataloga, pri katerem so sodelovali Zvezni urad za informacijsko tehnologijo, Omrežna agencija in Informacijski pooblaščenec. Varnostni katalog naj bi zagotavljal zanesljivost in varnost vseh tehnoloških dobaviteljev. Kot generalno varnostno težavo Homann sicer izpostavlja občutljivo jedrno omrežje.

V Nemčiji je odločanje o kitajskem proizvajalcu in njihovi tehnologiji še vedno v postopku. Po poročanju lokalnih strokovnjakov bodo telekomunikacijska podjetja sedaj težko pridobila varnostna merila, ki določajo standarde komponent za 5G omrežje, saj smo trenutno v času poletnih počitnic in dopustov.