Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Trumpu je še Google zadal hud udarec Huaweiju

Deli na:
Po Trumpu je še Google zadal hud udarec Huaweiju

Kakšen bo odziv Huaweija? Strokovnjaki menijo, da jim lahko prepoved kratkoročno škodi, dolgoročno pa koristi, saj bodo postali neodvisno od Googla. - Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu, je v nedeljo sporočil, da prekinja sodelovanje s kitajskim tehnološkim podjetjem Huawei. ZDA so namreč pretekli teden prepovedale poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei.

Američani in ameriška podjetja poslej ne smejo več kupovati ali uporabljati opreme od podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je odločil Trump.

"Spoštujemo izvršni ukaz in preučujemo njegove posledice," so iz Googla sporočili za francosko tiskovno agencijo AFP.

Odločitev tega ameriškega tehnološkega podjetja bi lahko imela velike posledice, saj mora Google sodelovati s proizvajalci pametnih telefonov, da so njegovi sistemi združljivi s telefoni. Zdaj bo moral ustaviti poslovanje s Huaweijem, vključno s prenosom strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.

To pomeni, da bo imelo kitajsko podjetje dostop zgolj do javne različice Androida. Poleg tega ne bo imelo več dostopa do Googlovih aplikacij in storitev, kot je elektronska pošta Gmail. Neimenovani vir je sicer za AFP dejal, da bosta sprva aplikaciji Gmail in Maps na pametnih telefonih Huawei delovali.

Iz Googla so medtem danes po navedbah nemške tiskovne agencija dpa sporočili, da bodo njihove storitve, kot je funkcija Google Play Protect, na obstoječih napravah še naprej delovale. Omenjena funkcija preveri naložene aplikacije in občasno pregleda napravo. Če odkrije morebitno škodljivo aplikacijo, lahko uporabnika posvari ali pa jo celo samodejno odstrani.


Huawei, ki ima eno ključnih vlog pri gradnji omrežij 5G, kar naj bi šlo najbolj v nos Washingtonu, se na odločitev Googla še ni odzval, navaja AFP.

Potezo ameriškega predsednika pa so že pretekli teden označili za nerazumno. Dodali so, da so v sodelovanju z ZDA pripravljeni vzpostavitvi ukrepe, ki bodo zagotovili varnost njihovih proizvodov.

Medtem je kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve danes izpostavilo, da podpira vsa kitajska podjetja in da bo s ciljem braniti njihove zakonite pravice uporabilo vsa pravna sredstva.

Prekinitev sodelovanja Googla s Huaweijem bo prizadela na milijone uporabnikov. Huawei je lani prodal 203 milijone pametnih telefonov, potem ko jih je v letu dni pred tem 150 milijonov, je izračunala mednarodna analitska hiša Gartner. Samo v letošnjem prvem četrtletju je prodaja dosegla 59 milijonov telefonov, je dodala analitska hiša IDC.

Kitajsko tehnološko podjetje je s temi številkami preseglo ameriškega tekmeca Apple in na prvem mestu začelo ogrožati južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung.

Je pa Huawei še vedno močno odvisen od tujih dobaviteljev. Vsako leto kupi za 67 milijard dolarjev komponent, pri čemer 11 milijard dolarjev odpade na ameriške dobavitelje, je objavil japonski poslovni časnik Nikkei.

Kot piše AFP, bo zaradi prekinjenega sodelovanja prikrajšan tudi Google. S tega naslova bo namreč zbral precej manj prihodkov. Poleg tega dogajanje skrbno spremljajo drugi kitajski proizvajalci pametnih telefonov, kot so Xiaomi, Oppo in OnePlus. Ti bi se po navedbah poznavalcev lahko priključili Huaweiju, če bi se ta slučajno lotil vzpostavitve lastnega operacijskega sistema, in tako zaščitili lastno ranljivost.