mož elektirka Dobra karma

Tarot napoved: poudarjeni strahovi in podvojeni ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

ZDA obtožujejo Huawei, da lahko z opremo za omrežja vohuni

Deli na:
ZDA obtožujejo Huawei, da lahko z opremo za omrežja vohuni

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Robert O'Brien je neposredno obtožil kitajsko podjetje Huawei, da lahko svojo opremo za nova sodobna telefonska omrežja, ki jo prodaja po svetu, izkoristi za krajo informacij in vohunjenje. Za to trditev, ki jo ameriški uradniki že dolgo ponavljajo, O'Brien sicer ni ponudil nobenega dokaza.

Huawei mora v skladu s kitajsko zakonodajo vohuniti za komunistično partijo države, trdijo Američani. V Huaweiju to vztrajno zanikajo.

V sredo je podjetje obtožbe zavrnilo s posebno izjavo in zagotovilo, da ne bo nikoli na skrivaj dostopalo do informacij na telekomunikacijskih omrežjih, za kar da niti nima zmogljivosti.

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa svoje zaveznike že več kot leto dni prepričuje, naj Huawei izključijo iz sodelovanja pri vzpostavljanju naslednje generacije telekomunikacijskih omrežij 5G. Evropska unija sodelovanja Huaweija v teh omrežjih ni izključila, vendar pa je sprejela določene varnostne ukrepe, podobne tistim, ki jih je že uvedla tudi Velika Britanija.

Huawei lahko sodeluje, vendar ne v središču 5G omrežij, ampak le na obrobjih. ZDA sicer Kitajsko obtožujejo to, kar delajo tudi same skupaj z drugimi državami. Vohunske službe držav namreč rutinsko izkoriščajo ranljivosti v opremi za omrežja za vohunjenje.

ZDA na primer zahtevajo, da se v omrežja vgradijo tako imenovane zakonite zmogljivosti za prestrezanje informacij, uradno zaradi boja proti terorizmu in kriminalu. Varnostni analitiki pa v ameriški gonji proti Huaweiju vidijo tudi prizadevanje za ohranitev tehnološke globalne nadvlade ZDA.

Agencija za nacionalno varnost ZDA (NSA) je na primer že vdrla v opremo Huaweija in drugih podjetij, kar je razkril žvižgač iz NSA Edward Snowden leta 2013.

loading...
Loading...