tanja dimitrievska alica Odkrito.si

Slovenska igralka kmalu ločena od hčere?

josip broz tito Svet24.si

Titove ukane: bežal pred varnostniki v gostilne

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 26. maja

melania trump, donald Svet24.si

FOTO: Kam je izginila Melania? Američani ...

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

rebeka the biggest loser Njena.si

Preslepili Rebeko in jo izločili

Masterchef Slovenija žan bukovnik Njena.si

En slab dan je velikega favorita poslal domov.

Svet

Po Pliberku je v avstrijskem priporu pristalo šest Hrvatov, obtoženih poveličevanja nacizma

Deli na:
Po Pliberku je v avstrijskem priporu pristalo šest Hrvatov, obtoženih poveličevanja nacizma

Foto: STA - Letošnja slovesnost v Pliberku.

Avstrijske oblasti so priprle najmanj šest udeležencev sobotne žalne slovesnosti, ki je potekala v Pliberku za več deset tisoč hrvaških žrtev povojnih pobojev, poročajo danes avstrijski mediji. Kot poudarjajo, gre za hrvaške državljane, ki so kršili avstrijske zakone o prepovedi poveličevanja nacizma.

Medijske navedbe o priporu za najmanj šest hrvaških državljanov je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila tiskovna predstavnica celovškega sodišča Eva Jost-Draxl. Povedala je, da je za šesterico določen 14-dnevni pripor.

Kot je pojasnila, pet moških sumijo, da so uporabljali pozdrav, ki poveličuje vodjo nacistične Nemčije Adolfa Hitlerja, eden pa je imel simbol lobanje, ki so ga uporabljale zloglasne nacistične enote SS iz druge svetovne vojne.

Jost-Daxlova je spomnila, da je odprtih več postopkov zaradi podobnih kršitev avstrijskih zakonov med hrvaško slovesnostjo pri Pliberku iz preteklih let ter da obtožencem grozijo kazni do deset let zapora.

Avstrija policija je v soboto potrdila, da je zaradi kršitve zakona o prepovedi poveličevanja nacizma prijela sedem ljudi - šest hrvaških državljanov in enega slovenskega. Prijeli so jih že v petek zvečer. Devet oseb so tudi ovadili zaradi kršitve tega zakona. Dogodka, ki poteka pod pokroviteljstvom hrvaškega sabora, se je po ocenah avstrijske policije udeležilo med 10.000 in 11.000 ljudi.