Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Pliberku je v avstrijskem priporu pristalo šest Hrvatov, obtoženih poveličevanja nacizma

Deli na:
Po Pliberku je v avstrijskem priporu pristalo šest Hrvatov, obtoženih poveličevanja nacizma

Letošnja slovesnost v Pliberku. - Foto: STA

Avstrijske oblasti so priprle najmanj šest udeležencev sobotne žalne slovesnosti, ki je potekala v Pliberku za več deset tisoč hrvaških žrtev povojnih pobojev, poročajo danes avstrijski mediji. Kot poudarjajo, gre za hrvaške državljane, ki so kršili avstrijske zakone o prepovedi poveličevanja nacizma.

Medijske navedbe o priporu za najmanj šest hrvaških državljanov je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila tiskovna predstavnica celovškega sodišča Eva Jost-Draxl. Povedala je, da je za šesterico določen 14-dnevni pripor.

Kot je pojasnila, pet moških sumijo, da so uporabljali pozdrav, ki poveličuje vodjo nacistične Nemčije Adolfa Hitlerja, eden pa je imel simbol lobanje, ki so ga uporabljale zloglasne nacistične enote SS iz druge svetovne vojne.

Jost-Daxlova je spomnila, da je odprtih več postopkov zaradi podobnih kršitev avstrijskih zakonov med hrvaško slovesnostjo pri Pliberku iz preteklih let ter da obtožencem grozijo kazni do deset let zapora.

Avstrija policija je v soboto potrdila, da je zaradi kršitve zakona o prepovedi poveličevanja nacizma prijela sedem ljudi - šest hrvaških državljanov in enega slovenskega. Prijeli so jih že v petek zvečer. Devet oseb so tudi ovadili zaradi kršitve tega zakona. Dogodka, ki poteka pod pokroviteljstvom hrvaškega sabora, se je po ocenah avstrijske policije udeležilo med 10.000 in 11.000 ljudi.