Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Peking izgublja potrpljenje s protestniki v Hongkongu?

Deli na:
Peking izgublja potrpljenje s protestniki v Hongkongu?

Protestniki v Hogkongu zahtevajo demokratične reforme. - Foto: Reuters

Peking je danes ostro obsodil nasilje ob robu protivladnih protestov v Hongkongu. Nasilja in nezakonitih aktivnosti se ne sme tolerirati, je dejal tiskovni predstavnik urada pristojnega za Hongkong Yang Guang. Nasilneže je posvaril, da se zadržanosti oblasti v Pekingu ne sme pomešati s šibkostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sposobnost hongkonške družbe, da obrani pravni sistem, se ne sme podcenjevati, nasilni kriminalci med demonstranti ne bodo ostali nekaznovani, je posvaril Yang. "Kar se tiče njihove kazni, je to samo vprašanje časa," je dodal.

Poleg nasilnežev je posvaril tudi vse, ki se skrivajo v zaodrju, kar bi lahko bila referenca na ZDA, ki jih kitajski mediji krivijo, da spodbujajo nezadovoljstvo med ljudstvom, piše dpa.

To je drugič v nekaj tednih, da se je Peking odzval na protestno gibanje v Hongkongu. Kitajska se zaenkrat ni vmešala v proteste, a bi lahko izjave Yanga namigovale, da Peking izgublja potrpljenje.

V finančni metropoli več sto tisoč protestnikov že tedne zahteva demokratične reforme. V ponedeljek je v mestu potekala tudi splošna stavka, ki je ohromila promet. Policija je v ponedeljek aretirala 148 ljudi, kar je največ aretacij v enem dnevu od začetka demonstracij 9. junija. Med aretiranimi je bilo 95 moških in 53 žensk, starih med 13 in 63 let, je danes sporočila hongkonška policija.



V zadnjih dveh tednih je proteste zaznamovalo tudi nasilje, tako na strani protestnikov kot policije. Slednja je večkrat streljala na protestnike z gumijastimi naboji in proti njim uporabila solzivec, ti pa policiji niso ostali dolžni in so jih prav tako napadali nazaj. Od začetka protestov naj bi policija izstrelila 160 gumijastih nabojev in 1000 granat s solzivcem.

Nasilje je izbruhnilo tudi na demonstracijah v ponedeljek, ko so se sprli protivladni in provladni protestniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je v ponedeljek izjavila, da protestniki spodkopavajo hongkonško ureditev in red ter načelo ena država, dva sistema, ki opisuje način političnega sistema v Hongkongu, odkar ga je Velika Britanija leta 1997 vrnila Kitajski.

Hongkongu je bila leta 1997 v deklaraciji zagotovljena avtonomija do leta 2047. Številni prebivalci oz. protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih ogrožene.