Revija Reporter
Svet

Kardinal nastavil ogledalo škofom, ki ne ne želijo priznati, da je pedofilija problem tudi v njihovih državah

STA

22. feb. 2019 19:10 Osveženo: 19:13 / 22. 2. 2019

Deli na:

Katoliška cerkev je po oceni indijskega kardinala Oswalda Graciasa delovala pomanjkljivo glede množičnih zlorab mladoletnikov. Ob tem je danes v Vatikanu spomnil, da je to globalen problem Cerkve in da nihče ne sme sam pri sebi reči, da se to njega ne tiče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Drugi dan konference škofov o zaščiti otrok je nadškof Mumbaija Gracias kritiziral nekatere škofe, predvsem iz Azije in Afrike, ki ne želijo priznati, da je pedofilija problem tudi v njihovih državah.

"Zadeva je jasna. Noben škof ne sme sam pri sebi reči, da se me zlorabe v Cerkvi ne tičejo, ker so zadeve na mojem delu sveta drugačne," je dejal.

"Obžalovati moramo skupaj in kolegialno. Ker nekje na poti smo zatajili. Moramo prositi za odpuščanje," je dodal ter pozval k odločnim dejanjem.

Nadškof ameriškega Chicaga Blase J. Cupich pa je kritiziral zaslepljenost v Cerkvi. Po njegovi oceni stališča žrtev zlorab niso neposredno napad na Cerkev, ampak lahko služijo v pomoč pri prepoznavanju tragedije in pri oblikovanju novih struktur. Ob tem se je zavzel za osredotočenost na žrtve in da jim je treba pomagati.

Med drugim so danes med predsednike več kot 100 škofovskih konferenc ter druge udeležence razdelili tudi dokumentacijo Združenih narodov o zlorabah otrok. "To je bila želja papeža," je pojasnil moderator konference Federico Lombardi.

Na prvem cerkvenem vrhu proti spolnim zlorabam otrok, ki se je pričel v četrtek in bo trajal do nedelje, se je zbralo okoli 190 udeležencev. Iz Slovenije se konference udeležuje ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Frančišek je prvi dan konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke. Deležen pa je bil tudi kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab in sicer, da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so skušali prikriti svoja dejanja.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve terjajo konkretne ukrepe. Številne skupine, ki jih zastopajo, bodo v času srečanja pripravile demonstracije.