mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Popolna sramota!": Trumpa še vedno ne spustijo nazaj na Facebook

Deli na:
"Popolna sramota!": Trumpa še vedno ne spustijo nazaj na Facebook

Donald Trump - Foto: Reuters

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je včeraj odločil, da bivši ameriški predsednik Donald Trump še ne sme nazaj na Facebook, potem ko so ga zaradi podžiganja nasilja blokirali januarja po napadu na ameriški kongres. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

Odbor, čigar odločitev je obvezujoča, je ocenil, da je Trump ustvaril okolje, v katerem je nasilje predstavljajo resno grožnjo. Zaradi resnosti kršenja pravil in trajajočega nasilja je imel Facebook prav, ko je blokiralo profil Trumpa, so dodali.

Na drugi strani pa odločitev, da Trump ne bo nikoli več smel uporabljati Facebooka, ni bila v skladu s standardi in bi Facebook moral sprejeti odločitev, ki je v skladu s pravili za vse uporabnike. Facebook mora glede na odločitev odbora v roku pol leta znova preučiti svojo odločitev glede trajne blokade bivšega predsednika in jo utemeljiti, da bo v skladu tudi z drugimi uporabniki omrežja.

Kot so še pojasnili pri odboru, trajna blokada ni možna, lahko pa zbrišejo Trumpov račun. Dokler Facebook ne bo podal dodatnih pojasnil, pa v veljavi ostaja blokada Trumpa.

Pri Facebooku so odločitev odbora pozdravili in napovedali, da bodo preučili svoje možnosti.


Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli ameriški kongres, takratni predsednik pa jih je pri tem vzpodbujal z zavajanji glede volilnih prevar. Facebook mu je potem naslednji dan, 7. januarja, prepovedal dostop do svojih strani, enako je veljalo za Instagram.

"Menimo, da bi predsednikova nadaljnja uporaba naših storitev predstavljala preveliko grožnjo," je takrat sporočil glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Podobno odločitev so sprejeli tudi drugi družbeni mediji, kot sta Twitter in YouTube.

V neodvisnem nadzornem odboru Facebooka je 20 strokovnjakov z različnih področjih, kot so svoboda izražanja, človekove pravice in novinarstvo, ki odločajo v primerih spornih odločitev podjetja. Tisti, ki so bili odstranjeni s Facebooka se lahko pritožijo na ta odbor. Odločitve odbora so za Facebook zavezujoče.

Medtem je Trump v torek zagnal svojo spletno stran From the Desk of Donald J. Trump, na kateri bo objavljal vsebino "neposredno s svoje mize". Spletna stran je v svojem temelju blog, bivši predsednik pa bo na njej objavljal različne izjave, ki jih bodo lahko uporabniki všečkali in delili na Twitterju ali Facebooku. Sprva je Trump napovedal zagon novega družbenega omrežja, vendar so zaenkrat zagnali le spletno stran.

Trump je v odzivu včeraj kot "popolno sramoto" obsodil prepovedi, ki jih uvajajo spletni velikani na družbenih omrežjih ter menil, da morajo plačati politično ceno.