Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Prebral sem Netanjahujev govor, povedal ni nič novega

Deli na:
Obama: Prebral sem Netanjahujev govor, povedal ni nič novega

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu včeraj v ameriškem kongresu ni povedal ničesar novega. Predvsem pa ni ponudil nobene boljše alternative pogajanjem, se je odzval Obama in opozoril, da dogovora z Iranom vendarle še ni.

"Nimamo še dogovora. Ampak če nam bo uspelo, bo to najboljši možen dogovor, ki bo Iranu preprečil, da bi prišel do jedrskega orožja," je Obama dejal novinarjem v ovalni pisarni Bele hiše.

Brez dogovora pa bi Iran dejansko lahko nadaljeval s svojimi jedrskimi ambicijami, ne da bi imela mednarodna skupnost kakršenkoli vpogled v to, je še opozoril ameriški predsednik, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

Netanjahu je pred tem v kontroverznem nagovoru pred obema domovoma ameriškega kongresa, kamor ga je brez vedenja Bele hiše povabil predsednik predstavniškega doma, republikanec John Boehner, menil, da je načrtovani dogovor slab in da Iranu ne bo preprečil, da ne bi razvijal jedrskega orožja.

Iran in skupina šestih velikih sil (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Nemčija) sicer želijo do 31. marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.