zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malala pri Obami: Napadi z brezpilotnimi letali v Pakistanu spodbujajo terorizem

Deli na:
Malala pri Obami: Napadi z brezpilotnimi letali v Pakistanu spodbujajo terorizem

Foto: Reuters

Malalo Jusafzaj, mlado pakistansko borko za pravice deklic do izobraževanja, je v petek v Beli hiši sprejel Barack Obama z družino. Na srečanju je deklica izpostavila zaskrbljenost zaradi ameriških napadov z brezpilotnimi letali v Pakistanu, ki po njenem "spodbujajo terorizem", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V teh dejanjih so ubite nedolžne žrtve, kar vodi k zameram s strani pakistanskega ljudstva," je poudarila Malala. "Če našo pozornost preusmerimo na izobraževanje, bo imelo to veliko večji vpliv," je menila.

Malalo je v Beli hiši sprejela prva ameriška družina, ameriška prva dama Michelle Obama pa je po srečanju pohvalila njeno "navdihujoče in strastno" delo za pravice pakistanskih deklic.

Sicer pa je Malala v petek nastopila tudi v pogovoru s predsednikom Svetovne banke Jim Yong Kimom. Svetovno banko je ob tej priložnosti pozvala, naj izobraževanje napravi za svojo prioriteto.

Kot je poudarila, organizacije veliko denarja namenijo programom za zagotavljanje zdravja, boj proti aidsu in podobno. A če bi se usmerili v izobraževanje, bi se borili proti otroškemu delu, trgovini z otroci, revščini in aidsu hkrati, je prepričana.

Kim, ki je Malalo označil za "močan simbol upanja", je ob tem napovedal, da bo Svetovna banka v Malalin sklad, namenjen boju za pravico deklic po vsem svetu do izobrazbe, prispevala 200.000 dolarjev.

Malala se sicer v ZDA mudi tudi z namenom promocije svoje avtobiografije z naslovom "Jaz sem Malala". Ta teden je prejela nove grožnje s smrtjo s strani pakistanskih talibanov, dogodek Svetovne banke pa je bil izpeljan pod zelo strogimi varnostnimi ukrepi. Med drugim so oder večkrat preiskali tudi s posebej izurjenimi psi.