reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban bi s centralizacijo še bolj okrepil nadzor nad njemu naklonjenimi mediji

Deli na:
Orban bi s centralizacijo še bolj okrepil nadzor nad njemu naklonjenimi mediji

Foto: Reuters

Na Madžarskem nameravajo centralizirali zasebne provladne medije, kar je že sprožilo nove skrbi zaradi svobode medijev v tej državi. Po napovedih naj bi skoraj 500 provladnih medijskih podjetij združili v holding, ki bo koordiniral delo časnikov, revij in televizij. Holding naj bi vodil medijski strokovnjak Gabor Liszkay.

Liszkay, ki velja za zvestega sopotnika madžarskega konservativnega premierja Viktorja Orbana, bo na čelu holdinga, ki so ga uradno poimenovali Srednjeevropska ustanova za medije in tisk. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še ni gotovo, ali bo kartelni urad dovolil, da bo skupno 476 medijskih produktov nastajalo v istem podjetju.

Nemško združenje novinarjev (DJV) je zaradi madžarskih namer včeraj pozvalo Evropsko komisijo, naj "poskuse madžarske vlade, da omeji svobodo medijev in pluralizem, označi za hudo in sistematično zlorabo pooblastil". "Ni prvič, da Orbanova vlada krši svobodo medijev," je dejal predsednik DJV Frank Überall.

Po poročanju madžarskega opozicijskega portala 444.hu je premier Orban osebno odredil centralizacijo medijev zaradi nezadovoljstva, ker so državna sredstva doslej nenadzorovana pristala tudi pri do vlade kritičnih medijih. V zadnjih letih je vladi uspelo, da je večino medijev pridobila na svojo stran, tudi s pomočjo pritiskov v obliki državnega oglaševanja, od katerega so odvisni mediji. Nekaj kritičnih medijev, ki so še ostali na Madžarskem, se po drugi strani bori za svoje preživetje, še poroča dpa.