Revija Reporter
Slovenija

Ljudmila Novak: V razvitih demokracijah politika stremi k neodvisnemu novinarstvu in ne njegovemu podrejanju

M. M./STA

15. jul. 2020 14:56 Osveženo: 14:58 / 15. 7. 2020

Deli na:

Ljudmila Novak

Primož Lavre

Sprememba medijske zakonodaje bi neodvisnost slovenskih medijev zlomila, se je evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi) odzvala na predlog novele zakona o STA, RTV in medijih, ki ga je predstavilo ministrstvo za kulturo.

"Čeprav si želim, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov, pa nikakor ne morem pristati na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva," piše Novakova na svoji spletni strani.



Novakova se sicer strinja, da so spremembe medijske zakonodaje priporočljive, vendar pričakuje, da se tovrstne zakonodajne spremembe zgodijo v sodelovanju z novinarsko in medijsko stroko ter brez časovnega pritiska, so sporočili iz njene pisarne.

"Dejstvo je, da sta si politika in novinarstvo večinoma na nasprotnih bregovih, kar je tudi osnovno demokratično načelo delitve oblasti. A v sodobnih in razvitih demokracijah, kjer je samorefleksija vrednota in ne šibkost, politika stremi k neodvisnemu novinarstvu in ne njegovemu podrejanju," je zapisala Novakova.

Vlogi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Slovenske tiskovne agencije (STA) sta vitalnega pomena za slovensko demokracijo, je v zapisu na svoji spletni strani poudarila Novakova.

Spomnila je še, da v zavezujočem programu predsedovanja Svetu EU, ki ga je z nemškim in portugalskim predsedstvom podpisala tudi slovenska vlada, v drugi točki piše, da pluralistični, neodvisni in verodostojni mediji v vlogi varuha in nadzornika demokracije predstavljajo temelj vsake pravne države.

"Najmanj neodgovorno bi bilo, če bi vlada Republike Slovenije te besede že čez dober mesec dni od podpisa poteptala s spremembo medijske zakonodaje, ki bi neodvisnost slovenskih medijev zlomila," je opozorila.

"Z vso odločnostjo želim poudariti, da sta pravici do svobode izražanja in do svobode mnenja temeljni človekovi pravici in nepogrešljiva pogoja za popoln razvoj posameznika, njegovo dejavno sodelovanje v demokratični družbi in uresničitev načel preglednosti in odgovornosti. To pa so tudi temelji krščanske demokracije. Želim si, da bi te temelje zasledovala tudi politika v moji domovini," piše Novakova.

Ministrstvo za kulturo je minuli teden v nekajdnevno javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o STA, RTV in medijih. Novela zakona o STA med drugim predvideva, da bi štiri od petih nadzornikov STA, ki jih zdaj imenuje DZ z absolutno večino, po novem imenovala kar vlada.

Namesto proračunskih sredstev pa bi STA javno službo financirala iz dela prispevka za RTV. V predlagani noveli tudi ni več določbe, po kateri STA ne sme, dejansko ali pravno, postati odvisna od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine. V prehodni določbi tudi piše, da bo vlada imenovala nove člane nadzornega sveta že v 15 dneh od uveljavitve tega zakona.