ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban noče, da mu Erdogan čez Balkan pošlje milijon migrantov, zato podpira turško ofenzivo v Siriji

Deli na:
Orban noče, da mu Erdogan čez Balkan pošlje milijon migrantov, zato podpira turško ofenzivo v Siriji

Po turškem napadu. - Foto: Reuters

Madžarska v nasprotju s stališčem Evropske unije podpira turško ofenzivo na Kurde na severovzhodu Sirije. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je včeraj dejal, da Madžarska podpira načrt Turčije o preselitvi sirskih beguncev na sever Sirije, ki ga želi uresničiti v okviru ofenzive.

Szijjarto je po pogovoru s turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem v Azerbajdžanu dejal, da jih pri oceni turške ofenzive vodi samo madžarski nacionalni interes, torej to, kako preprečiti možnost, da bi na madžarske meje prišlo "več sto tisoč ali celo milijon nezakonitih migrantov", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V madžarskem nacionalnem interesu torej je, da Turčija problem beguncev reši v smeri Sirije, ne pa Evrope, je dodal. Spomnil je na grožnjo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Evropski uniji, da bo več milijonov sirskih beguncev poslal v Evropo, če bo kritizirala njeno operacijo v Siriji.

"Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov," je dejal Erdogan glede beguncev, ki jih gosti Turčija. To je dejal v četrtek, dan po tistem, ko je sprožil operacijo v Siriji.



Szijjarto je še dejal, da bo Madžarska "z veseljem sodelovala s Turčijo" pri premestitvi sirskih družin v varno območje na severu Sirije, če ga bo tam vzpostavila.

EU je obsodila turško ofenzivo in pozvala k njeni ustavitvi, saj resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov in nadaljnje selitve ter resno ovira dostop do humanitarne pomoči.

Szijjarto v Bakuju spremlja madžarskega premierja Viktorja Orbana na zasedanju sveta za sodelovanje turško govorečih držav, v katerem so Turčija, Azerbajdžan, Kazahstan in Kirgizistan.