polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Svet

Trump je Erdoganu zagrozil s "popolnim uničenjem" gospodarstva, če bi v Siriji storil napačne poteze

Deli na:
Trump je Erdoganu zagrozil s "popolnim uničenjem" gospodarstva, če bi v Siriji storil napačne poteze

Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan - Foto: Reuters

Potem ko je predsednik ZDA Donald Trump včeraj po začetku umika ameriške vojske s severa Sirije stranem na območju dal vedeti, da so ZDA nad sirskimi Kurdi dvignile roke, je Pentagon sporočil, da ZDA turške ofenzive na sever Sirije ne podpirajo. Trump pa je v novih tvitih Ankari zagrozil z uničenjem gospodarstva, če bi storila napačne poteze.

Trump je včeraj na Twitterju odločitev ZDA o umiku svoje vojakov s severovzhoda Sirije sprva utemeljeval s tem, da so ZDA v boju proti Islamski državi na severu Sirije naredile že dovolj in da je sedaj na Turčiji in Kurdih oziroma vpletenih straneh, da rešijo konflikt. Prav tako morajo po njegovem poskrbeti za zajete borce Islamske države.

Z umikom vojakov naj bi Trump odprl pot turški ofenzivi na ameriške zaveznike v Siriji, borce kurdske milice YPG, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po kritikah v kongresu, pa tudi kurdskih zaveznikov v Siriji, se je Trump čez nekaj ur znova oglasil na Twitterju. Tokrat je zagrozil Turčiji s "popolnim uničenjem" gospodarstva, če bi v Siriji storila napačne poteze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


"Kot sem že prej odločno povedal, sedaj pa samo ponavljam, če bo Turčija naredila karkoli, kar bo po moji veliki in nedosegljivi modrosti izven meja, bom popolnoma uničil in izbrisal gospodarstvo Turčije (kot sem to že naredil)," je tvitnil Trump, ki je s tem opozoril na lanske sankcije proti Turčiji.

Dodal je, da bodo Turčija in evropske države odgovorne za taborišče na severovzhodu Sirije, kjer je zaprtih več tisoč borcev Islamske države in članov njihovih družin.

Ameriško obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da "so ZDA, kot tudi Trump, dale Ankari jasno vedeti", da ne podpirajo napovedane turške vojaške ofenzive na severu Sirije.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je dodal, da bodo skupaj z drugimi zavezniki v Natu in koalicijskimi partnerji Turčijo znova opozorili na morebitne posledice na destabilizacijo razmer v regiji in širše.

loading...
Loading...