Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban odločno na strani Erdogana: ofenziva proti Kurdom v Siriji je v interesu Madžarske

Deli na:
Orban odločno na strani Erdogana: ofenziva proti Kurdom v Siriji je v interesu Madžarske

Viktor Orban - Foto: Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj ocenil, da je turška ofenziva v Siriji v interesu Madžarske, da bi preprečili množični prihod beguncev v Evropo. Evropsko unijo je pozval k finančni pomoči Turčiji pri gradnji infrastrukture na varovanem območju na severu Sirije.

Vojaške operacije proti Kurdom v Siriji se po Orbanovih besedah ne sme obsojati, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Turčija je to regijo zgolj "vojaško stabilizirala" in vzpostavila varno območje, je poudaril madžarski premier. "Če prav razumem, se je to zdaj tam zgodilo," je dodal za madžarski radio.

EU je ob tem pozval, naj Ankari finančno pomaga pri gradnji infrastrukture na varovanem območju, da bi lahko tja namestili begunce, ki jih gosti Turčija. V nasprotnem primeru bo "več kot tri milijone migrantov" iz Turčije po balkanski begunski poti prišlo v Evropo. "V temeljnem interesu Madžarske je, da se to ne zgodi," je dejal.

Ankara je operacijo začela 9. oktobra, pretekli četrtek pa so dosegli prekinitev ognja, ki so jo v torek podaljšali. Rusija in Turčija sta takrat dosegli dogovor, v skladu s katerim bodo na severu Sirije vzpostavili 120 kilometrov dolgo in 32 kilometrov široko varno območje. Območje bodo nadzorovale skupne turško-ruske patrulje.