Revija Reporter
Svet

Slovaški premier napadel "nesmiselno" tožbo Bruslja zaradi zavračanja begunskih kvot

STA

6. jan. 2018 6:00

Deli na:

Robert Fico

Reuters

Slovaška podpira Češko, Poljsko in Madžarsko v sporu z Evropsko komisijo glede kvot za porazdelitev beguncev po članicah EU.

Tožba, ki jo je zaradi zavračanja kvot Bruselj vložil proti trojici držav, je po besedah slovaškega premierja Roberta Fica "kratko malo nesmisel".

Fico se je na stran držav, s katerimi je Slovaška povezana v Višegrajski skupini, postavil po včerajšnjem srečanju z novim češkim premierjem Andrejem Babišem. Preseljevanje migrantov po kvotah je, kot je ocenil, neučinkovito in zgolj deli Evropsko unijo, poročanje češke tiskovne agencije ČTK povzema nemška agencija dpa.

V sredini leta 2015 uvedene kvote naj bi pomagale razbremeniti Grčijo in Italijo, kamor prihaja večina migrantov in beguncev, tako da bi jih 120.000 preselili v druge države članice EU. Slovaška je kvotam sprva nasprotovala, a je nato uradna Bratislava popustila in - ob Ficovemu poudarjanju, da mora Slovaška ostati v jedru unije - tudi sprejela peščico prosilcev za azil. Češka, Poljska in Madžarska tega niso storile, zato je Bruselj nedavno vložil tožbo proti njim na Sodišču EU v Luksemburgu.

Babiš - sicer po poreklu Slovak - je za svoj prvi uradni obisk v tujini po nastopu položaja pričakovano izbral sosednjo državo. Na vprašanje, ali bo njegova država tako kot Slovaška sprejela evro, se je odzval odklonilno, saj vidi več negativnih kot pa pozitivnih posledic takšnega koraka, na sploh pa se mu trenutno ne zdi potreben, še piše dpa.