miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Trump grozi Erdoganu: Če invazija proti Kurdom ne bo humana, bom izbrisal tvoje gospodarstvo

Deli na:
Trump grozi Erdoganu: Če invazija proti Kurdom ne bo humana, bom izbrisal tvoje gospodarstvo

Trump in Erdogan. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je turško ofenzivo na severu Sirije označil za "slabo idejo" in povedal, da te vojaške operacije ne podpira. Ponovil je, da je zdaj Ankara odgovorna za vse borce skupine Islamska država (IS) na območju. Kasneje je tudi opozoril, da bo "izbrisal turško gospodarstvo", če invazija ne bo humana.

"ZDA ne podpirajo tega napada in so jasno povedale Turčiji, da je ta operacija slaba ideja," je sporočil Trump. Dodal je, da se je Turčija zavezala k zaščiti civilistov in verskih manjšin, vključno s kristjani. Zavezala se je tudi, da bo zagotavljala, da ne bo humanitarne krize. Izrazil je pričakovanje, da se bo teh zavez še naprej držala.

"Turčija je zdaj odgovorna za vse zaprte borce IS, da ostanejo v zaporih, in za to, da se IS ne vzpostavi znova na noben način in v nobeni obliki," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Trump.

Kasneje je ameriški predsednik izrazil upanje, da se bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obnašal racionalno. Če pa vojaška operacija ne bo "humana", bo, kot je zagrozil, "izbrisal njegovo gospodarstvo". "Storil bom precej več kot uvedel sankcije," je dejal. "Če se ne bo obnašal pošteno, bo plačal zelo visoko ceno," je še dodal Trump.Ankara je včeraj začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Začetek letalske ofenzive so potrdile tudi enote kurdske milice. Letala so napadla kurdske cilje na območju mesta Ras al Ain, po prvih podatkih sta bila ubita dva civilista.

Nato so na sever Sirije začele prodirati tudi turške kopenske sile. Glede na navedbe sirskih Kurdov pa jim je uspelo to ofenzivo zaenkrat ustaviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je ofenzivo na sever Sirije začela potem, ko so ZDA v ponedeljek začele umikati svoje enote z območij na severovzhodu Sirije. Trump je zaradi tega tarča kritik, da je Kurde pustil na cedilu.

Loading...