Revija Reporter
Svet

Novi predsednik Paragvaja veleposlaništvo iz Jeruzalema vrača v Tel Aviv

STA

6. sep. 2018 6:00

Deli na:

Protest Palestincev proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

Reuters

Paragvaj bo svoje veleposlaništvo v Izraelu po nekaj več kot treh mesecih preselil nazaj iz Jeruzalema v Tel Aviv, je sporočil novi paragvajski predsednik. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odgovor že odredil zaprtje izraelskega veleposlaništva v Paragvaju.

Paragvajski predsednik Mario Abdo Benitez, ki je položaj zasedel sredi avgusta, je ob tem dejal, da želi s to odločitvijo "prispevati k okrepitvi regionalnih in mednarodnih diplomatskih naporov za obsežen, pravičen in trajen mir na Bližnjem vzhodu".

Iz Netanjahujevega kabineta so medtem sporočili, da je premier izraelskemu zunanjemu ministru naročil, naj zapre veleposlaništvo v Paragvaju. Dodali so, da je odločitev Paragvaja vrgla senco na odnose med državama.

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je sporočil, da bodo palestinske oblasti "takoj" odprle veleposlaništvo v Paragvaju.

Paragvaj je pod vodstvom predsednika Horacia Hortesa svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem preselil 21. maja letos. Tako je po ZDA in Gvatemali postal tretja država, ki se je oddaljila od mednarodnega soglasja, po katerem države veleposlaništev v Izraelu nimajo v Jeruzalemu. Status Jeruzalema naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.

S tem je Asuncion sledil odločitvi ZDA, ki so veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem preselile 14. maja in s tem izpolnile eno izmed mednarodno najbolj spornih odločitev predsednika Donalda Trumpa. Dva dni kasneje je ZDA sledila še Gvatemala.