Revija Reporter
Svet

Izraelsko letalstvo udarilo po Hezbolahu v Siriji

STA

17. mar. 2017 10:17 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Izraelska vojaška letala so ponoči izvedla več napadov nad Sirijo. Sirska stran je odgovorila z raketami zemlja-zrak, eno od njih je sistem zračne obrambe prestregel, je sporočila izraelska vojska.

To je bil najresnejši incident med državama od izbruha državljanske vojne v Siriji pred šestimi leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je v sporočilu za javnost zapisala, da so izraelska letala izvedla napade na več ciljev v Siriji. Po misiji je s sirske strani priletelo več protiletalskih raket, pri čemer je sistem zračne obrambe eno prestregel. Nobena od raket ni zadela svojega cilja, je še sporočila izraelska vojska.

Po poročanju izraelskih medijev so izraelska vojaška letala v Siriji napadla oborožene konvoje libanonske šiitske skupine Hezbolah, ki se je leta 2006 zapletla v vojno z Izraelom, zdaj pa se bori na strani sirskega režima. Izraelske oblasti poročanja medijev niso komentirale.

Rakete, ki so priletele iz Sirije, so sprožile sirene v dolini reke Jordan, še poroča AFP.

Sirska vojska je po incidentu sporočila, da je sestrelila eno od izraelskih letal, ki so napadla vojaški cilj blizu puščavskega mesta Palmira. Po navedbah sirske vojske so štiri izraelska letala vstopila v sirski zračni prostor iz Libanona in zadela vojaški cilj na poti do Palmire. Posedovala je sirska vojaška obramba, sestrelila eno letalo, drugo zadela, preostala pa prisilila v beg, je dodala sirska vojska.

Izraelska vojska je zanikala sirske trditvi o sestrelitvi letala, poroča AFP.