Revija Reporter
Svet

Novi brazilski predsednik bo brazilsko veleposlaništvo v Izraelu preselil v Jeruzalem

STA

2. nov. 2018 6:00

Deli na:

Zmagovalec volitev Jair Bolsonaro.

Reuters

Brazilija bo svoje veleposlaništvo v izraelskem Tel Avivu preselila v Jeruzalem, je napovedal novi brazilski predsednik Jairo Bolsonaro, ki je minuli konec tedna slavil na predsedniških volitvah.

"Kot je bilo rečeno med našo kampanjo, nameravamo premestiti brazilsko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem," je tvitnil Bolsonaro. Dodal je še, da je Izrael suverena država, kar pa nameravajo spoštovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolsonaro je v intervjujih dejal, da bi moral imeti Izrael pravico do izbire, kje bo imel prestolnico. Kot primer je navedel Brazilijo, ki je nekdanjo prestolnico leta 1960 zamenjala za novo - mesto Brasilia.

Najprej so veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem 14. maja preselile ZDA in s tem izpolnile eno izmed mednarodno najbolj spornih obljub ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Temu sta nato sledila še Gvatemala in Paragvaj, ki pa se je že odločil, da ga preseli nazaj v Tel Aviv.

V skladu z mednarodnim soglasjem naj sicer države ne bi imele veleposlaništev v Jeruzalemu. Status tega mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.