malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Svet

V Izraelu napaden poljski veleposlanik: moški ga je pljunil in kričal: "Poljak, Poljak!"

Deli na:
V Izraelu napaden poljski veleposlanik: moški ga je pljunil in kričal: "Poljak, Poljak!"

Foto: Poljsko ministrstvo za zunanje zadeve - Marek Magierowski

Izraelska policija je aretirala 65-letnega moškega, ki naj bi pljunil poljskega veleposlanika v Izraelu Mareka Magierowskega. Poljsko zunanje ministrstvo je zaradi incidenta poklicalo na pogovor izraelsko veleposlanico v Varšavi.

Po navedbah policije je veleposlanik sedel v avtu, ko se mu je približal moški in ga pljunil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju izraelskih medijev ni šlo samo za pljunek, temveč je bil incident bolj resen. Veleposlanik je namreč povedal, da je bil pred veleposlaništvom, ko ga je moški fizično in verbalno napadel, pri čemer je vzklikal: "Poljak, Poljak!".

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je izrazil sočutje z veleposlanikom in pretresenost ob napadu.

Poljsko zunanje ministrstvo je zaradi incidenta poklicalo na pogovor izraelsko veleposlanico v Varšavi Ano Azari.Poljski premier Mateusz Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je šlo za rasističen in nesprejemljiv napad.

65-letni moški iz Herclije severno od Tel Aviva je bil danes priveden pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil 24-urni hišni pripor. Prav tako se 30 dni ne sme približevati poljskemu veleposlaništvu v Tel Avivu.

Incident se je zgodil sredi novih napetosti v odnosih med državama. Poljska je namreč odpovedala obisk izraelske delegacije v Varšavi. Po poročanju izraelskih medijev je bil obisk odpovedan zaradi spora v zvezi z vprašanjem vračanja zaseženega premoženja Judom.

Lani je spor med državama zanetil sporni poljski zakon, ki kriminalizira izjave, da so bila nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem poljska, ne pa nemška. Po junija sprejeti dopolnitvi zakona je za to zagrožena zgolj denarna, ne pa več triletna zaporna kazen.

Loading...