milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Newyorška porota proti uporabi izraza »črnuh« tudi med črnci

Deli na:
Newyorška porota proti uporabi izraza »črnuh« tudi med črnci

Foto: Reuters

Porota v mestu New York je ugotovila, da izraz "nigger" (črnuh) nikakor ne more biti ljubkovalno, niti v primeru, če ga uporabljajo temnopolti Američani med seboj. Šlo je za tožbo uslužbenke proti delodajalcu, ki jo je lani grdo ozmerjal.

Beseda "nigger" izvira iz zgodovine ameriškega sužnjelastniškega sistema in je danes za belce v ZDA prepovedana. Besedo sicer temnopolti glasbeniki popularizirajo v svojih pesmih in mladi po svetu dobijo napačen vtis, da s tem ni nič narobe.

V ZDA te dileme ni. Če je nekdo bele polti, je ta beseda zanj prepovedana, če se noče zaplesti v tožbo zaradi rasizma ali pa končati v bolnišnici. V ameriškem javnem življenju se beseda omenja le s črko "N" in vsi vedo, za kaj gre.

Drugače je med črnci, saj nekateri besedo uporabljajo tudi v ljubkovalnem pomenu. Ustanovitelj agencije za zaposlovanje "Strive East Harlem", 61-letni temnopolti Rob Carmona je na sodišču uporabil ta argument. "Če nekomu rečem, da je moj najboljši črnuh zadnjih 30 let, to pomeni, da ga imam zelo rad," je dejal.



A mu porota ni verjela, da je marca lani te besede med nadiranjem 38-letne prav tako temnopolte uslužbenke Brandi Johnson uporabil v ljubkovalnem smislu. Carmona jo je nahrulil, ker ni bila primerno oblečena in se ni primerno obnašala. Po štirih minutah zmerjanja, ki ga je Johnsonova posnela, je dolgo jokala. Nato pa se je podala na sodišče, ki ji je prisodilo 250.000 dolarjev odškodnine.

Carmona je leta 1984 ustanovil agencijo, ki je doslej pomagala do služb več kot 50.000 ljudem s problematično preteklostjo. Agencija deluje na način "težke ljubezni", torej brez tolažb in tarnanja nad nepravičnim svetom, ampak podobno, kot je Carmona opravil z Johnsonovo, ki je bila, po njegovih besedah, "preveč vase zagledana in čustvena".

Carmona je, tako kot veliko ameriških temnopoltih otrok, odraščal z materjo samohranilko, s katero sta živela v newyorških javnih stanovanjih oziroma getu. Postal je odvisnik od heroina, a se je iz tega izkopal s pomočjo svetovalca, ki ga je trdo prijel. Kasneje je dokončal magisterij na univerzi Columbia in ustanovil agencijo za pomoč drugim v podobnih težavah.