palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nadškof zaradi obtožb pedofilije v hišnem priporu

Deli na:
Nadškof zaradi obtožb pedofilije v hišnem priporu

Foto: Reuters

Vatikan je za nekdanjega nadškofa Jozefa Wesolowskega v torek odredil hišni pripor zaradi hudih obtožb o spolnih zlorabah otrok. Poljak je prvi visoki cerkveni predstavnik, ki mu bodo v Vatikanu sodili zaradi očitkov o pedofiliji, poročajo tuje tiskovne agencije.

65-letni Wesolowski, ki je bil med letoma 2008 in 2013 papeški odposlanec v Dominikanski republiki, je osumljen, da je imel spolne odnose z mladoletnimi dečki. Papež Frančišek ga je zaradi očitkov o pedofiliji avgusta lani odpoklical s položaja. V Dominikanski republiki proti njemu poteka preiskava.

Vatikan je Wesolowskega junija zaradi spolnih zlorab otrok izključil iz duhovniškega poklica. Gre za prvi primer, da je Sveti sedež kakega nuncija zaradi tovrstnih dejanj izključil iz duhovniškega stanu.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je v torek pojasnil, da pripor odraža željo papeža Frančiška, da bi tako težak in občutljiv primer obravnavali brez zamud, s pravično in potrebno strogostjo. Dejal je še, da se je Vatikan za hišni pripor in ne za zapor odločil zaradi zdravstvenega stanja Wesolowskega.

Katoliško cerkev je pred leti pretreslo razkritje pedofilskih škandalov v več državah, kjer so duhovniki več desetletij spolno zlorabljali otroke. Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI.

Decembra lani je papež ustanovil komisijo, ki preiskuje spolne zlorabe, julija pa se je prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov.