premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

mr-bean, rowan-atkinson, blackadder, johnny-english Odkrito.si

Rowan Atkinson proti čebeli

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Uslužbenci Eifflovega stolpa stavkali zaradi nasilnih žeparjev

Deli na:
Uslužbenci Eifflovega stolpa stavkali zaradi nasilnih žeparjev

Foto: Reuters

Turisti v Parizu so včeraj pred Eifflovim stolpom ostali z dolgim nosom, saj je ta znamenitost francoske prestolnice zaradi stavke zaposlenih za več ur zaprla vrata. Zaposleni se za stavko niso odločili zaradi nezadovoljstva s plačami, temveč zaradi velikega porasta tolp žeparjev, ki se potikajo okoli stolpa.

Zaprtje ene izmed največjih turističnih atrakcij v Parizu tik pred koncem tedna spominja na podobno stavko v muzeju Louvre leta 2013. Tudi tamkajšnji zaposleni so protestirali zaradi pogosto nasilnih žeparjev, ki so pred dvoranami muzeja prežali na žrtve, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zaposleni v 126 let starem jeklenem simbolu Pariza so v sporočilu za javnost zapisali, da so se delo odločili prekiniti zaradi "porasta žeparjev okoli Eifflovega stolpa in vrste groženj in napadov". Ob tem so zahtevali, da uprava zagotovi trajne in učinkovite ukrepe, s katerimi bo konec te nadloge, katere žrtev so vsak dan številni turisti. Na delo so se vrnili šele popoldne, tako da je stolp vrata znova odprl ob 16. uri.

Običajno tolpe oblikuje po štiri ali pet žeparjev, včasih pa jih je okoli stolpa tudi kakih 30, je za AFP povedal eden izmed stavkajočih in dodal, da se žeparji vsake toliko tudi stepejo med sabo. Nek drug zaposleni pa je razkril, da je bil med preganjanjem žeparjev deležen groženj.

Podjetje, ki mu je poverjeno upravljanje stolpa, je nad stavko izrazilo obžalovanje. "Obžalujemo, da so kaznovani že navzoči obiskovalci," so zapisali. Dodali so, da sodelujejo s policijo za uvedbo ukrepov, ki bodo zagotovili varnost zaposlenih in javnosti.

Pariz, ki ga je lani obiskalo 22 milijonov turistov, je meka za goljufe in žeparje. Ti se še posebej radi spravijo na turiste iz Azije. Pritožbe zaradi napadov na kitajske turiste so v francoski prestolnici lani vodile v sodelovanje kitajske policije v patruljah okoli turističnih znamenitosti.

Francoski časnik Liberation pa je včeraj poročal, da bodo na ulice Pariza poleti v boj proti žeparjem poslali 26.000 policistov in mestnih redarjev.