Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Uslužbenci Eifflovega stolpa stavkali zaradi nasilnih žeparjev

Deli na:
Uslužbenci Eifflovega stolpa stavkali zaradi nasilnih žeparjev

Foto: Reuters

Turisti v Parizu so včeraj pred Eifflovim stolpom ostali z dolgim nosom, saj je ta znamenitost francoske prestolnice zaradi stavke zaposlenih za več ur zaprla vrata. Zaposleni se za stavko niso odločili zaradi nezadovoljstva s plačami, temveč zaradi velikega porasta tolp žeparjev, ki se potikajo okoli stolpa.

Zaprtje ene izmed največjih turističnih atrakcij v Parizu tik pred koncem tedna spominja na podobno stavko v muzeju Louvre leta 2013. Tudi tamkajšnji zaposleni so protestirali zaradi pogosto nasilnih žeparjev, ki so pred dvoranami muzeja prežali na žrtve, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zaposleni v 126 let starem jeklenem simbolu Pariza so v sporočilu za javnost zapisali, da so se delo odločili prekiniti zaradi "porasta žeparjev okoli Eifflovega stolpa in vrste groženj in napadov". Ob tem so zahtevali, da uprava zagotovi trajne in učinkovite ukrepe, s katerimi bo konec te nadloge, katere žrtev so vsak dan številni turisti. Na delo so se vrnili šele popoldne, tako da je stolp vrata znova odprl ob 16. uri.

Običajno tolpe oblikuje po štiri ali pet žeparjev, včasih pa jih je okoli stolpa tudi kakih 30, je za AFP povedal eden izmed stavkajočih in dodal, da se žeparji vsake toliko tudi stepejo med sabo. Nek drug zaposleni pa je razkril, da je bil med preganjanjem žeparjev deležen groženj.

Podjetje, ki mu je poverjeno upravljanje stolpa, je nad stavko izrazilo obžalovanje. "Obžalujemo, da so kaznovani že navzoči obiskovalci," so zapisali. Dodali so, da sodelujejo s policijo za uvedbo ukrepov, ki bodo zagotovili varnost zaposlenih in javnosti.

Pariz, ki ga je lani obiskalo 22 milijonov turistov, je meka za goljufe in žeparje. Ti se še posebej radi spravijo na turiste iz Azije. Pritožbe zaradi napadov na kitajske turiste so v francoski prestolnici lani vodile v sodelovanje kitajske policije v patruljah okoli turističnih znamenitosti.

Francoski časnik Liberation pa je včeraj poročal, da bodo na ulice Pariza poleti v boj proti žeparjem poslali 26.000 policistov in mestnih redarjev.