stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija naj bi zaradi sankcij letno izgubila več kot 30 milijard evrov

Deli na:
Rusija naj bi zaradi sankcij letno izgubila več kot 30 milijard evrov

Foto: Reuters

Rusija bo zaradi sankcij, ki jih je proti največji državi na svetu zaradi krize v Ukrajini sprejel Zahod, letno predvidoma izgubila okoli 40 milijard dolarjev (32,3 milijarde evrov). A to ni edina težava, ki tare Moskvo - še več kot zaradi sankcij naj bi izgubili zaradi nižjih cen nafte, je danes dejal ruski finančni minister Anton Siljuanov.

Pretežni del ruskega proračuna sloni na prihodkih od prodaje nafte in plina, zato jim padajoče cene nafte povzročajo nemalo skrbi. "Zaradi 30 odstotkov nižjih cen nafte letno izgubljamo od 90 do 100 milijard dolarjev (od 72,6 milijarde evrov do 80,7 milijarde evrov)," je na gospodarskem forumu v Moskvi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Siljuanov.

Sankcije, ki so jih proti Moskvi sprejele EU, ZDA in nekatere druge razvite države, Rusiji otežujejo dostop do mednarodnih kapitalskih trgov in tehnologije, ki pa jo zaradi še vedno precej zastarele infrastrukture močno potrebuje.

Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je Zahod v soboto obtožil, da želi v Rusiji s pomočjo sankcij, ki naj bi uničile gospodarstvo in spodbudile javne proteste, doseči spremembo režima.

Oster je bil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je ocenil v nedeljo, bi lahko imele sankcije ter padajoče cene nafte in rublja za Rusijo "katastrofalne posledice", a bi negativno vplivale tudi na druge države. "Moderni svet je medsebojno povezan," je opozoril.