premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

dragic slovenija sekulic mm Ekipa24.si

Noro! Glejte, kaj je Dragić po dolgem času ...

adam-kromer Njena.si

Adam in Gordana (Ljubezen na prvi pogled) dahnila ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžari danes odločajo: bo Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat

Deli na:
Madžari danes odločajo: bo Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat

Visoka volilna udeležba naj bi šla v prid Orbanu - Foto: Profimedia

Madžari bodo danes odločali, ali bo premier Viktor Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat, ali pa bo moral oblast prepustiti opoziciji. Možno naj bi bilo oboje, a ankete dajejo nekaj več možnosti za zmago Orbanovi stranki Fidesz. Zahvala za to gre v veliki meri ubogljivim medijem, v katerih opozicija praktično ni prišla do besede.

Vladajočim v prid dela tudi volilni sistem, ki ga je Fidesz s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu v minulih letih dodobra spremenil sebi v prid - med drugim z zarisovanjem meja volilnih okrožij in razširitvijo volilne pravice na etnične Madžare v tujini, ki praviloma družno glasujejo zanj.

Opozicija, ki je bila dolga leta povsem razklana, je lani uspela združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom, nestrankarskim konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely Petrom Marki-Zayem. S tem so se po dolgem času odprle realne možnosti za menjavo oblasti.

Ena od osrednjih predvolilnih tem je bila vojna v Ukrajini, kar pa Orbanu kljub večletnemu paktiranju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sodeč po anketah ni škodilo, prej koristilo.


Okoli osem milijonov volilnih upravičencev bo danes od 6. do 19. ure izbiralo 199 članov enodomnega parlamenta. 106 jih bodo izbrali neposredno v volilnih okrajih, pri čemer je za zmago dovolj že relativna večina glasov. Preostale bodo izbirali posredno s strankarskih list. Na Madžarskem danes ni volilnega molka, prav tako ne vzporednih volitev.

Istočasno bo potekal vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

Visoka volilna udeležba naj bi šla v prid Orbanu, a po drugi strani je izziv opozicije, da v čim večji meri mobilizira svoje potencialne podpornike, ki so se v anketah izrekali za še neodločene.

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev.