vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Maduro svari pred državljansko vojno, odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic

Deli na:
Maduro svari pred državljansko vojno, odvisno od  "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic

Foto: Reuters - Nicolas Maduro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zavrnil ultimat evropskih držav, da mora do nedelje razpisati demokratične predsedniške volitve, sicer bodo za začasnega predsednika priznale vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja.

Rok za razpis volitev so Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, medtem pa so se pozivu pridružile še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija.

Maduro je v pogovoru za špansko televizijsko postajo Sexta dejal, da se ne bo uklonil pritisku tistih, ki ga pozivajo k odhodu. "Zakaj mora Evropska unija govoriti državi, ki je že imela volitve, da mora ponoviti predsedniške volitve, ker na njih niso zmagali njihovi desničarski zavezniki," je izjavil.

"Poskušajo nas spraviti v kot z ultimati, da bi nas prisilili v izredno situacijo konfrontacije," je nadaljeval venezuelski predsednik.


Podprl je načrte za srečanje latinskoameriških držav in EU v okviru kontaktne skupine v Montevideu v četrtek, saj bi to po njegovih besedah lahko vodilo v "dialog med Venezuelci za razrešitev naših težav". Guaidoja pa je pozval k neposrednim pogovorom, kar je mladi opozicijski voditelj že zavrnil.

Evropske države Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odrekajo legitimnost položaja, priznavajo legitimnost parlamentu na čelu s predsednikom Guaidojem in pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

V Parizu so ga v nedeljo opozorili, da Evropa misli resno. "Če se gospod Maduro do izteka večera ne bo zavezal k organizaciji volitev, bomo priznali gospoda Guaidoja kot tistega, ki ima pooblastila, da jih namesto njega organizira. In imeli ga bomo za začasnega predsednika do volitev," je dejala francoska ministrica za evropske zadeve Natalie Loiseau.

Maduro je sicer v omenjenem intervjuju posvaril pred izbruhom državljanske vojne v državi. To je po njegovem mnenju odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic.

Loading...