Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro svari pred državljansko vojno, odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic

Deli na:
Maduro svari pred državljansko vojno, odvisno od  "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic

Nicolas Maduro - Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zavrnil ultimat evropskih držav, da mora do nedelje razpisati demokratične predsedniške volitve, sicer bodo za začasnega predsednika priznale vodjo opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja.

Rok za razpis volitev so Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, medtem pa so se pozivu pridružile še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija.

Maduro je v pogovoru za špansko televizijsko postajo Sexta dejal, da se ne bo uklonil pritisku tistih, ki ga pozivajo k odhodu. "Zakaj mora Evropska unija govoriti državi, ki je že imela volitve, da mora ponoviti predsedniške volitve, ker na njih niso zmagali njihovi desničarski zavezniki," je izjavil.

"Poskušajo nas spraviti v kot z ultimati, da bi nas prisilili v izredno situacijo konfrontacije," je nadaljeval venezuelski predsednik.


Podprl je načrte za srečanje latinskoameriških držav in EU v okviru kontaktne skupine v Montevideu v četrtek, saj bi to po njegovih besedah lahko vodilo v "dialog med Venezuelci za razrešitev naših težav". Guaidoja pa je pozval k neposrednim pogovorom, kar je mladi opozicijski voditelj že zavrnil.

Evropske države Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odrekajo legitimnost položaja, priznavajo legitimnost parlamentu na čelu s predsednikom Guaidojem in pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

V Parizu so ga v nedeljo opozorili, da Evropa misli resno. "Če se gospod Maduro do izteka večera ne bo zavezal k organizaciji volitev, bomo priznali gospoda Guaidoja kot tistega, ki ima pooblastila, da jih namesto njega organizira. In imeli ga bomo za začasnega predsednika do volitev," je dejala francoska ministrica za evropske zadeve Natalie Loiseau.

Maduro je sicer v omenjenem intervjuju posvaril pred izbruhom državljanske vojne v državi. To je po njegovem mnenju odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic.