Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Krim napoveduje referendum o neodvisnosti od Ukrajine

Deli na:
Krim napoveduje referendum o neodvisnosti od Ukrajine

Foto: Reuters

Vodja krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov je danes napovedal, da bodo na tem ukrajinskem polotoku 30. marca izvedli referendum o neodvisnosti od Ukrajine, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. "Nihče na Krimu ne spoštuje ukazov iz Kijeva," je še dejal. V Kijevu so te napovedi že označili za ustavno sporne.

Kot je še dodal, so vse varnostne sile na krimskem polotoku pod nadzorom lokalni oblasti oz. "štaba za izredne razmere", ki ga je oblikoval novi vodja regionalne vlade na Krimu, proruski aktivist Sergij Aksionov.

Notranje ministrstvo v Kijevu je sicer zavrnilo legitimnost novih regionalnih oblasti na Krimu, potem ko so protestniki v minulem tednu zasedli stavbe regionalnih oblasti in odstavili tamkajšnjo vlado. Kot je dejal novi ukrajinski minister Pavel Petrenko, ki so ga po odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka postavili protestniki v Kijevu, so odločitve sedanjih predstavnikov Krima nelegitimne.

Poudaril je tudi, da je napoved referenduma o neodvisnosti Krima v nasprotju z ukrajinsko ustavo, ki da ne dovoljuje tovrstnih regionalnih referendumov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proruski uporniki na Krimu so sicer že v četrtek ob zasedbi regionalnih institucij na tem ukrajinskem polotoku, kjer je ruska manjšina v večini, napovedali referendum o "prihodnjem statusu" Krima. A tedaj so še napovedovali, da ga bodo izvedli 25. maja, ko naj bi sicer v Ukrajini po načrtu upornikov proti Juščenku izvedli predčasne volitve.

Medtem iz Krima prihajajo tudi poročila, da je v kraju Perevalne na jugu Krima kakih tisoč oboroženih mož obkolilo tamkajšnjo ukrajinsko vojaško postojanko, v kateri so ukrajinski mejni vojaki. Na območje so prišli s približno 20 tovornjaki in blokirajo 36. brigado vojakov za nadzor meje, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.