stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komunistični zločinec kmalu za zapahi

Deli na:
Komunistični zločinec kmalu za zapahi

Danes 85-letni romunski komunistični klavec Ion Ficior bo končno končal v zaporu. Andrei Muraru, predsednik Inštituta za preiskovanje komunističnih zločinov (IICCMER), je dejal, da so zoper nekdanjega namestnika in kasneje poveljnika koncentracijskega taborišča Periprava v delti Donave ob Črnem morju zbrali dokaze, da je kriv za smrt več kot sto političnih zapornikov.

Andrej Muraru je za portal Digi24 pojasnil, da je Ficior med vodenjem taborišča med 1958 in 1963 uvedel nečloveški režim, za posledicam katerega je umrlo več zapornikov. Šlo je za načrtno uničenje nasprotnikov komunistične ideologije. »Njegove odločitve o obrokih hrane, izolacije in prisilnega dela so bile tudi v nasprotju s tedanjo zakonodajo Ljudske republike Romunije. Zaporniki so zjutraj dobili kos kruha in skodelico vode, zvečer pa nekakšno juho, v kateri je bilo nekaj zrn ječmena,« je povedal Muraru in dodal, da so posameznike, ki so se upirali, strpali v majhen prostor, kjer so bili prisiljeni stati. Upa, da bo obtožen podobno kot Aleksander Visinescu, še eden v vrsti komunističnih zločincev. Poleg pričevanj zapornikov obstajajo tudi poročila Generalnega direktorata za kaznilnice, ki potrjujejo zlorabe. Vse v imenu zločinskega komunizma, ki ga v Sloveniji nekateri še vedno tako opevajo.

Andrej Muraru je opozoril, da so romunski tožilci dolgo časa omahovali in zavračali obtožbe, po lanskih kadrovskih spremembah na vrhu tožilstva, pa se je premaknilo, tako da bodo mučitelji ljudi, ki so bili krivi samo tega, da niso sprejeli komunistične in socialistične ideologije ter poveličevali partijce, kaznovani. Periprava je lahko sprejela 2.000 zapornikov, večina drugih taborišč pa je bila prav tako locirana v delti Donave.

Inštitut za preiskovanje komunističnih zločinov je od tožilstva tudi zahteval, naj morilcu odvzamejo potni list, saj obstaja nevarnost, da bo pobegnil. Ficior je sicer junija za Associated Press izjavil, da so pod njegovim poveljstvom umrli največ štiri osebe, toda nekdanji zaporniki demantirajo njegovo »izgubo spomina«. »Vsak dan nas je pretepal z leseno palico,« je povedal nekdanji zapornik Ianos Mokar. Veliko nesrečnikov je umrlo, njihova trupla pa so že začeli izkopavati.

Sicer Romune ne zanima, koliko je morilec star in da je zdaj že bolehen starček. Zločin je zločin, Ficior pa je v imenu ideologije rdeče zvezde izvajal genocid. V Sloveniji je Roman Leljak ta teden zoper majorja nekdanje komunistične tajne policije Ozne (ta je odgovorna za smrt deset tisočih nedolžnih ljudi) Mitjo Ribičiča podal že drugo ovadbo. Tokrat zaradi vodenja in organiziranja genocida, v katerem je izgubilo življenje 60 otrok.