Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktor romunskega zapora iz časov komunizma obtožen genocida

Deli na:
Direktor romunskega zapora iz časov komunizma obtožen genocida

Foto: Arhiv Reporterja

Romunsko tožilstvo je danes nekdanjega direktorja zapora iz časov komunistične vladavine obtožilo genocida zaradi pretepanja in mučenja političnih zapornikov. 88-letni Alexandru Visinescu je bil direktor zapora Ramnicu Sarat na vzhodu države med letoma 1956 in 1963, ko je bila komunistična represija nad oporečniki na vrhuncu.

V tem zaporu so bili zaprti številni predstavniki duhovščine, intelektualci in politiki. "Kot direktor zapora Ramnicu Sarat je zapornike podvrgel obravnavi, ki je vodila v njihovo uničenje," je zapisalo tožilstvo in dodalo, da ga obtožujejo genocida. Visinescuju tako grozi dosmrtni zapor.

Romunsko inštitut IICCMER, ki preiskuje zločine v času komunizma, je sporočil, da je tožilstvu predal dokaze, ki nakazujejo na njegovo vlogo pri smrti vsaj petih političnih zapornikov.

V Romuniji je bilo med letoma 1945 in 1989 iz politični razlogov obsojenih in zaprtih več kot 600.000 ljudi, francoska tiskovna agencija AFP navaja podatke romunskega Centra za študije komunizma.

V Romuniji je bilo doslej zaradi zločinov in represije sodno preganjanih le malo nekdanjih komunističnih voditeljev in poveljnikov. Nekdanjega romunskega diktatorja Nikolaeja Ceausescuja in njegovo soprogo Eleno so sicer leta 1989 obsodili zaradi genocida in ju nato tudi usmrtili.