nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Stožicah bodo spet prisegali: Retrokomunistični performans partizanstva in komunizma

Deli na:
V Stožicah bodo spet prisegali: Retrokomunistični performans partizanstva in komunizma

Foto: Bobo

Lanske komunistične prireditve, ki je spominjala na nacistične scenarije, se je udeležilo državno vodstvo tranzicijske levice.

Številka 67 je za matematike praštevilo, za koga letnica rojstva, toliko bi bil star Osama bin Laden, če bi bil seveda še živ. Pa na srečo ni. Kot bi bilo za Slovenijo boljše, če ZZB NOV letos aprila ne bi opletala s številko 67. Natanko toliko bo, sodeč po njihovi spletni strani, raznih proslav z zaklinjanjem in priseganjem zvestobe tradiciji partizanstva in komunizma. Vse to je le ogrevanje, ki bo 26. aprila pripeljalo do orgazmičnega revolucionarnega vrhunca v Stožicah s pesmijo Hej, brigade. Podobno kot lani, ko so militantni nastopajoči in politični vrh slovenske tranzicijske levice kot v transu skandirali, da je Evropa banda lopovov. Juhej, kako so si dali duška, medtem ko so dogajanje ovekovečili z Applovimi iphoni, izdelki gnilega kapitalizma, ki ga tako prezirajo. Naj jim za letos namignemo: tudi njihovi revolucionarni bratje Rusi izdelujejo te napravice. Niso sicer tako vrhunske, dizajn je sploh nekaj posebnega, ampak vsaj niso izdelek zibelke liberalizma, kjer je človek suženj dela in ne narobe. Bljak.

Lani je bila stožiška partizanska prireditev pripravljena na hitro, letos je bolj načrtovana. Režiser naj bi bil 50-letni Tomaž Letnar, ki je pošiljal vabila raznim pevskim zborom. Retrokomunistični performans bo, kot je v vabilu državnemu vodstvu zapisal generalni sekretar ZZB NOV Mitja Klavora, »glasbeno-scenski dogodek z več kot petsto nastopajočimi, ki bodo izvajali najbolj znane partizanske pesmi in največje hite držav zavezniških vojsk, ki so še danes ikona boja proti nacizmu in fašizmu«. No, hiti bodo Na juriš, Jutri gremo v napad, Domovina naša je svobodna, Počiva jezero v tihoti in Hej, brigade, od tujih pa Bella ciao, Brigada Garibaldi in It is a Long Way to Tipperary. No, vsaj zadnja nima nikakršne zveze z 2. svetovno vojno, ampak je bila priljubljena med vojaki trideset let prej, med 1. svetovno vojno.

Organizatorji so imeli tudi nekaj težav z naslovom prireditve. Najprej je bilo mišljeno, da bo naslov Svoboda je reči NE. Ker naj bi bilo premalo udarno in mogoče tudi napačno razumljeno (češ da je treba svobodi reči ne), so naslov spremenili v Upor! Zavezniki v boju. Kaj so s tem želeli povedati, ne ve nihče, ampak bojda se dobro sliši. Lani je nastopil Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, ki ga je Borut Pahor odlikoval. Tudi letos vabijo predvsem pevske zbore s Primorskega. Vabilo je prejel denimo Akademski pevski zbor Vinko Vodopivec, ki velja za zbor katoliških študentov. Nastopajočim naj bi krili potne stroške, možen pa bo tudi kakšen skromen honorar, če bodo šle vstopnice dobro v prodajo. Skratka obnašali se bodo tržno, da ne zapišemo kapitalistično, in prireditev prodajali. Na odru pa bodo veselo skakljali, plesali in vpili, da je vse njihovo. In da mora biti, kakopak, vse zastonj.